Een miljoen euro investeren in het vermijden van aanvaringen van schepen met walvisachtigen

24 oktober 2019 Redactie 676
Een miljoen euro investeren in het vermijden van aanvaringen van schepen met walvisachtigen

De Spaanse regering heeft woensdag tijdens een internationale conferentie in Oslo beloofd 1 miljoen euro te investeren in onderzoek naar de botsingen van schepen met walvisachtigen in de kritieke gebieden van de Canarische Eilanden en de Balearen.

Spanje doneert ook 40.000 euro aan het MedFundfonds voor de financiering van beschermde mariene gebieden in de Middellandse Zee en via de Stichting Biodiversiteit zullen 150 projecten worden ondersteund voor het behoud van de mariene biodiversiteit, de ecologische duurzaamheid van de visserijsector en de aanpassing aan de klimaatcrisis.

De Spaanse delegatie gaat drie verbintenissen aan op het gebied van de duurzaamheid van de visserij: versterking van de internationale samenwerking tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, als mede bevordering van een verantwoord gebruik van de visbestanden in West-Afrika, en de instelling van een nieuwe mariene reserve van visserijbelangen op de Balearen.

De regering heeft zich er ook toe verbonden om tegen 2024 9 nieuwe mariene gebieden te creëren en 25 miljoen euro te investeren in het toezicht op deze gebieden en het mariene milieu, inclusief de onderzeese bergen in het zuiden van het Kanaal van Mallorca.

Deze nieuwe gebieden, die reeds zijn aangewezen maar nog niet afgebakend, zullen worden gekozen door habitats en marine soorten met een uitzonderlijke waarde, en zullen worden toegevoegd aan de honderd bestaande bevoegdheden van de staat, met een totale beschermde oppervlakte van 12 miljoen hectare, meer dan 12% van de Spaanse wateren.

De conferentie, die "Onze Oceaan" wordt gedoopt, zal tot morgen in Oslo worden bijgewoond door vertegenwoordigers uit ongeveer 100 landen, van regeringsleiders en bedrijfsleiders tot leden van het maatschappelijk middenveld en onderzoeksinstellingen.

"Onze Oceaan" is een initiatief dat in 2014 is opgezet door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die ernaar streeft om op hoog niveau verplichtingen voor het behoud van de oceanen na te komen.