Eerste maatregelen party cruises

14 augustus 2012 Redactie 251

bootfeestDe voorzitter van de eilandraad, Vicent Serra, kwam dinsdag met de eerste maatregelen die de wildgroei van party cruises aan banden moet gaan leggen. De maatregelen zijn gevolg van een sterfgeval vorige week aan boord van één van de cruises, klachten van bewoners en miliue organisaties. De boten hebben stuk voor stuk een vergunning voor excursies en niet voor uitgebreide dance feesten.

Alle betrokken gemeentelijke partijen hebben unaniem besloten tot maatregelen die de overlast moeten beperken. Onderdeel van deze maatregelen is dat er bij iedere boot in de haven waar mensen aan boord gaan toezicht komt van de Guardia Civil die er op toe zal zien dat er niet te veel mensen aan boord gaan en er geen illegale middelen mee op zee gaan. Tevens zal er een berperking komen op het aantal havens waar de boten mogen afmeren en dienen alle party boten een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en het bewijs daarvan op verzoek te kunnen tonen. Ook moeten de boten duidelijk van te voren bekend maken wat precies de plannen zijn als ze gaan varen en zullen de routes beperkt worden om natuurgebieden te sparen.

Wanneer de boten eenmaal buitengaats zijn zal het verboden zijn om activiteiten buiten de boot te organiseren. Zwemmen of andere activiteiten zijn uit den boze. Op het water zal er streng op de geluidsnorm worden gelet door de politie te water en overtreding hiervan leidt tot zware sancties.

Volgend jaar wordt bekeken of er de mogelijkheid bestaat om de verkoop van alcohol te verbieden aan boord van de party cruises.

De vergadering vond plaats met vertegenwoordigers van de zeehaven, de politie, de verschillende gemeenten van het eiland Ibiza, afdeling Milieu van de regering en de directeur-generaal van havens en luchthavens, alsmede Insular directeur van State Administration Rafael Garcia Vila.