Eigenaren oude auto's krijgen een brief

16 november 2013 Redactie 255

oude-auto-briefDe Spaanse verkeersdienst (DGT) heeft een plan voorgesteld om alle eigenaren van Spaanse auto's die ouder zijn dan 10 jaar een brief te sturen.

In de brief zal de eigenaar gewezen worden op de mogelijke gevaren die een oude auto met zich meebrengt. Er zijn in heel Spanje is meer dan 13 miljoen auto's die de leeftijd van 10 jaar gepasseerd zijn. Het totale wagenpark met een Spaans kenteken bestaat uit zo'n 33 miljoen voertuigen.

In theorie gaat de brief over de datum waarop de eigenaar zijn of haar voertuig aan moet bieden voor de jaarlijkse ITV, de Spaanse APK. Maar in dezelfde brief wordt en passant ook nog even verteld dat auto's van 10 jaar gevaarlijk kunnen zijn voor de veiligheid van de inzittenden en de andere weggebruikers. DGT staaft haar uitspraken op basis van een recente studie die aangeeft dat de meeste ongevallen in Spanje gebeuren met oudere voertuigen.

Critici beweren dat het DGT gemotiveerd wordt door de autobranche om zo eigenaren van oudere auto;s te motiveren om een nieuw voertuig te kopen, iets wat in de brief wordt aangeraden. DGT ontkent dit.