Eiland in trek bij dievengilde

24 juli 2015 Redactie 292

roemeense-winkeldievenIBIZA - De criminaliteit op Ibiza kent hoogtij dagen en groeit parallel mee met het stijgende aantal toeristen op het eiland.

Het aantal inbraken en beroofde mensen is al een tijdje aan het stijgen waardoor de media alleen de bijzondere gevallen nog meldt. Ook de politieberichten beperken zich hier toe. Villa's worden leeggeroofd als de (tijdelijke) bewoners naar het strand gaan, of als ze op stap zijn. Maar er worden ook complete huizen leeggehaald terwijl de mensen lekker aan het zwembad zitten, zo lezen we in de groep "Robbed on Ibiza" op Facebook.

Als we autoverhuurders spreken dan horen we dat er zeer veel ingeslagen autoruiten gemeld worden. Onze eigen autoverhuur had onlangs vijf ruiten op één dag. Maar ook op de stranden is het prijs want daar worden toeristen die even hun plekje verlaten regelmatig bestolen van hun handdoeken, kleding en andere bezittingen. En ook in de stad is het prijs, mensen worden gerold, tassen worden gestolen en spullen worden gestolen. Bezoekers van de vele hippiemarkten op het eiland komen vaak bedrogen thuis als blijkt dat hun portemonnee gejat is op de markt.

De criminelen worden steeds brutaler, voor bij woninginbraken. Ze weten dat er bij de toeristen veel te halen valt, maar ook vaste eilandbewoners zijn de klos. Bij een Brit die al jaren op het eiland woont werd er een zeer groot geldbedrag gestolen uit zijn appartement tijdens een inbraak. Het geld was bedoeld om samen met zijn partner de winter door te komen. Voor de inbraak werd door de criminelen een kind ingezet. De tralies voor het raam werden net genoeg verbogen om een kindje naar binnen te laten klimmen. Ook worden bewoners regelmatig aangesproken door figuren die met smoezen het erf op komen. Ze vragen om een glaasje water, zijn op zoek naar een kind of beginnen in een vreemde taal een verhaal. Allemaal om het terrein vast te verkennen op de aanwezigheid van honden en dergelijke. In een aantal gevallen werd er kort na een dergelijk vreemd bezoek ingebroken.

En wie denkt dat de politie gedegen onderzoek doet om de daders op te kunnen pakken, die komt bedrogen uit. Er worden bij inbraken geen rechercheurs ingezet die aan sporenonderzoek doen bijvoorbeeld. De aangiftes worden opgenomen, maar daar houdt het politiewerk wel zo'n beetje op.