Einde van de tunnel is in zicht

28 april 2020 Redactie 7479
Einde van de tunnel is in zicht

De Spaanse premier Pedro Sánchez hield dinsdagavond een persconferentie om de plannen van zijn regering voor de deescalatie  van de coronavirusbeperkingsmaatregelen in Spanje uit te leggen.

Deze omvatten doorlopende mobiliteitslimieten totdat de beperkingen voorbij zijn, mogelijk eind juni, wat betekent dat mensen voorlopig nog steeds geen familieleden of hun tweede verblijfplaats kunnen bezoeken als ze zich in een andere provincie bevinden. Sánchez begon met het uiten van zijn verdriet over het verlies aan de Spaanse samenleving van de slachtoffers van het coronavirus, voordat hij uitlegde hoe Spanje erin was geslaagd 'de curve van de verspreiding van de epidemie plat te drukken. 

De premier verklaarde dat "het enige doel van dit plan voor de-escalatie is om Spanje te activeren en de gezondheid en het leven van Spanjaarden te beschermen." De deescalatie  zou, zo vervolgde hij, 'geleidelijk, asymmetrisch - volgens regio's - en gecoördineerd' zijn. Hij heeft toegezegd de slachtoffers van het coronavirus - officieel 23.822 volgens de laatste cijfers - een passend eerbetoon te brengen wanneer de pandemie wordt verslagen. "Er zal geen mobiliteit tussen provincies of eilanden zijn totdat de normaliteit terugkeert", legde hij uit, eraan toevoegend dat er vier fasen zouden zijn, maar zonder vaste data om flexibel te zijn naargelang de situatie.

Fase 0, zei hij, "is de fase voor de voorbereiding van de deescalatie, en dat is de fase waarin we ons nu bevinden." Deze fase omvat de heropening van bedrijven zoals restaurants die voedsel kunnen aanbieden om mee te nemen. Individuele lessen zijn ook toegestaan ​​in sportscholen. Individuele training voor gefedereerde sporters en professionele competities is ook toegestaan. Fase 1, vervolgde de premier, zou "in elk afgebakend gebied de gedeeltelijke heropening van kleine bedrijven toestaan ​​onder strikte veiligheidsmaatregelen, behalve in grote winkelcentra, waar grote menigten kunnen ontstaan." Hij voegde eraan toe dat dit ook de opening van hotels en toeristenappartementen omvatte, met uitzondering van gemeenschappelijke ruimtes. Mobiliteit binnen een provincie zal ook worden toegestaan ​​onder fase 1. Er zal een "tijdschema voor 65-plussers" komen om te winkelen in winkels, voegde hij eraan toe, aangezien ze een risicogroep zijn van de ziekte Covid-19, terwijl het gebruik van maskers in het openbaar vervoer "wordt sterk aanbevolen." Religieuze sites zoals kerken zullen in fase 1 kunnen worden geopend, met een limiet van 30% van hun capaciteit, zei de premier. Sporters zullen ook minder beperkingen hebben onder

Fase 2. Eind juni zullen we als land in de nieuwe normaliteit verkeren als de evolutie van de epidemie onder controle is in alle gebieden. Fase 2, ondertussen zal zien hotels  die hun eetgedeelte kunnen openen. Wat scholen betreft, ze zullen pas in september volledig heropenen, maar Sánchez legde uit dat ze een garantie zouden bieden dat kinderen onder de zes jaar lessen kunnen volgen als hun ouders moeten gaan werken, en dat studenten hun universitaire aanvraagprocessen en examens kunnen voltooien . "Culturele evenementen zullen mogelijk zijn met minder dan 50 mensen in binnenruimtes, en voor openluchtevenementen zullen er 400 mensen of minder moeten zijn, en ze zullen moeten zitten," legde Sánchez uit. Bioscopen en theaters zullen ook heropenen in fase 2, met een derde van hun capaciteit voor toegang en toegewezen zitplaatsen.

Fase 3 wordt "de gevorderde fase", vervolgde hij, "zodra aan de vereiste eisen is voldaan", met bioscopen en theaters die bijvoorbeeld 50% van hun capaciteit toelaten.  het zal nog steeds worden aanbevolen om maskers te dragen in het openbaar vervoer. In fase 3 wordt de capaciteit van winkels beperkt tot 50%, met een interpersoonlijke afstand van twee meter. De beperkingen voor bars en restaurants worden verder versoepeld. Elke fase duurt minstens twee weken, zei hij, de incubatietijd van het coronavirus, en in het beste geval duurt het proces acht weken in heel Spanje. 'Eind juni zullen we als land in de nieuwe normaliteit verkeren als de evolutie van de epidemie in alle gebieden onder controle is', zei hij. “Dit weekend is individuele fysieke activiteit [voor volwassenen] toegestaan, evenals wandelingen.

Op 4 mei gaan alle gebieden naar fase 0, en gezien het lage aantal infecties en als de vooruitgang dit toelaat, zullen Formentera, de Balearen, Gomera, El Hierro en Graciosa op de Canarische Eilanden kort daarna fase 1 ingaan

In de  eindfase in  juni zullen mensen hun leven weer met bepaalde beperkingen kunnen vervolgen, al met al goed nieuws

Bron : el pais