16.5 C
Ibiza Town

Europese Marslander heet Schiaparelli

Moet lezen

SchiaparelliDe landingsmodule die over drie jaar wordt meegestuurd met de Europees/Russische ExoMars-missie is ‘Schiaparelli’ gedoopt. Dat is een eerbetoon aan de 19de-eeuwse Italiaanse astronoom Giovanni Schiaparelli.

Schiaparelli tekende gedetailleerde kaarten van de planeet Mars. De ExoMars-missie zal uit twee delen bestaan. Het eerste deel, bestaande uit de Trace Gas Orbiter en Schiaparelli, gaat begin 2016 van start. Twee jaar later volgt de lancering van een Marsvoertuig. Doel van de tweedelige missie is het zoeken naar sporen van (vroeger) leven op Mars. Schiaparelli zal gecontroleerd afdalen naar het oppervlak van de rode planeet.

Hij betreedt de atmosfeer van de planeet met een snelheid van 21.000 km/uur en remt met behulp van parachutes en remraketten af tot een snelheid van minder dan 15 km/uur. Tijdens die afdaling worden gegevens over de Marsatmosfeer verzameld. Ook na zijn landing, op een vlakte die Meridiani Planum wordt genoemd, zal Schiaparelli metingen doen.

De ExoMars 2016-missie komt aan bij Mars in een seizoen waarin vaak grootschalige stofstormen optreden. De metingen die Schiaparelli tijdens zijn afdaling zal doen, moeten meer inzicht geven in de atmosferische omstandigheden die het ontstaan van deze stormen mogelijk maken.

Nog meer buitenaards nieuws:

on speelt maar kleine rol bij opwarming aarde
Veranderingen in de activiteit van de zon hebben voor hooguit tien procent bijgedragen aan de opwarming die de aarde sinds zestig jaar vertoont. Tot die conclusie komen Britse wetenschappers in het meeste recente nummer van Environmental Research Letters (8 november).

De recente mondiale opwarming wordt door sommige wetenschappers toegeschreven aan het gedrag van de zon. De zon reguleert namelijk de hoeveelheid kosmische straling die de binnenste planeten van ons zonnestelsel bereikt. Als de intensiteit van de kosmische straling door een toename van de zonneactiviteit afneemt, zou dat volgens hen de wolkenvorming remmen. En daardoor zou de temperatuur op aarde kunnen stijgen.

De Britse wetenschappers hebben onderzocht of er sinds 1955 inderdaad een verband bestaat tussen de hoeveelheid kosmische straling die de aardatmosfeer binnenkomt en de temperatuur van de aarde. Daarbij kwam inderdaad een zwakke correlatie aan het licht die eens in de 22 jaar – precies de duur van een volledige activiteitscyclus van de zon – optreedt. Maar de geconstateerde temperatuurverandering blijkt juist één à twee jaar vóór te lopen op de veranderende intensiteit van de kosmische straling. Dat wijst erop dat de zon er wel iets mee te maken kan hebben, maar niet via haar invloed op de kosmische straling.

Er zijn nog meer argumenten die de rol van kosmische straling in twijfel trekken. Zo zou het vermeende verband tussen de intensiteit van kosmische straling en de hoeveelheid lage bewolking alleen voor bepaalde gebieden gelden en niet voor de aarde als geheel. En de kernramp in Tsjernobyl en de tests met kernbommen, waarbij vergelijkbare straling vrijkwam, lijken geen invloed te hebben gehad op de bewolkingsgraad.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel