Formentera: 20% minder door crisis

13 juli 2012 Redactie 250

De eerste klap van de economische crisis valt erg hard op Formentera: in de maand juni was er 20% minder bezetting van toeristen dan vorig jaar in dezelfde maand.

Het gevoel dat de zeken slechter gingen werd gisteren door de vereniging van hoteliers bevestigd. Door de crisis die vooral Spanje en Italië treft is er in de eerste twee maanden van het seizoen een daling geconstateerd van 20,3% in de bezetting van logies verstrekkende bedrijven.

Dit beeld zien we ook terug op Ibiza zo zachtjes aan, alleen de omgeving van Sant Josep toont een flinke groei van 5,9% en in de San Antonio baai was er nog een kleine 0,3% groei. De dalende cijfers verder op het eiland variëren van 5,9% tot 9,2% verlies (Santa Eularia) en 4,08% rondom Ibiza stad.

De voorzitter van de werkgevers, verwacht dat Formentera zich herpakt in de maand juli. Je kunt de klok er op gelijk zetten dat de bezetting goed is tussen 25 mei en 25 september normaal gesproken, 4 goede maanden.  Deze trend is gebroken dit jaar als gevolg van de Italianen en Spanjaarden die minder geld te besteden hebben. "57% van de klanten op Formentera zijn Italiaans, 25% Spaans en dan Britsten, Duitsers en andere nationaliteiten." Dit betekent dat 82% van de toeristen die het eiland bezoeken in hun eigen land al economische crisis ervaren. Dit vertaalt zich dan automatisch in hun bestedingspatroon als ze op vakantie gaan.