Formentera uit zorgen bootrace

29 augustus 2014 Redactie 270

[caption id="attachment_14764" align="alignleft" width="300"]f1-powerboat-race Foto± wikipedia[/caption]

FORMENTERA - De overheid van Formentera heeft vandaag, net als Ibizavandaag, haar bezorgdheid geuit over de mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu door de F1 powerboat races.

In de race, die plaats zal vinden voor de kust van Playa den Bossa van 5 tot 7 september, doen powerboten mee van vijfduizend kilo per stuk met een lengte van 13 meter. De boten "varen" met snelheden van 250 kilometer per uur.
"Bedenk goede dat het gebied van Playa den Bossa direct grenst aan het beschermde natuurpark Parque Natural de ses Salines van Ibiza en Formentera, en Marine Reserve des Freus", zo liet de consell van Formentera weten.

De regionale minister van Leefmilieu van Formentera, Silvia Tur, stelde afgelopen 27 augustus vragen aan de directeur-generaal Milieu de regering van de Balearen, Neus Lliteras, waarin ze informatie vroeg over de gevolgde milieu procedures waarop vergunning voor het sportevenement is aangevraagd. Hierop is nog geen antwoord gegeven.

De overheid van Formentera erop dat volgens de artikelen 39.1 en 39.3 van de Wet 5/2005, van 26 mei, dat voor het behoud van het milieu relevante ruimtes (LECO) het ministerie van VROM verplicht is activiteit te melden vóór de uitvoering. Ook als dit niet direct invloed heeft op het beschermde gebied. Hij voegde eraan toe in dit verband dat de genoemde regel ook vermeldt dat dit project moet worden vergezeld van een studie over de milieu-effectrapportage, om indien nodig corrigerende maatregelen te kunnen nemen.

"Het gebied van Platja d'en Bossa grenst aan het noordoostelijke deel van het natuurpark" en "vaartuigen die deelnemen aan het evenement wordt uitdrukkelijk verboden het beschermde gebied te betreden," zei de insulaire instelling.

Ook eiste de overheid van Formentera aan de regering van de Balearen "er voor afgifte van een vergunning verzekerd te zijn dat er maatregelen genomen zijn om ervoor te zorgen dat dit evenement geen negatieve invloed heeft op de gebieden en de daarin voorkomende flora en fauna van het natuurpark van Ses Salines van Ibiza en Formentera, evenals de Marine Reserve des Freus ".