Geheim Spaans voetbal ontdekt

25 juni 2012 Redactie 251

Het geheim van het Spaanse elftal is ontrafeld. Door een Duitser nog wel.

Iedereen weet dat het spel van Spanje als twee druppels water lijkt op dat van FC Barcelona, maar hoe je je daar het beste tegen kunt wapenen is voor veel landen en ploegen nog een raadsel. Het super combinatiespel, ook wel tikkie takkie genoemd, dat overeenkomsten heeft met het zaalvoetbal, lijkt vooralsnog onaantastbaar.

Totdat een Duitse voetbal statisticus heeft ontdekt dat er een wezenlijk verschil is tussen Spanje en de Duitse Mannschaft. Als dat verschil wordt weggewerkt, maakt Duitsland een kans om van Spanje te winnen volgens de man. Een interessante stelling, want de meeste voetballiefhebbers zien een EK-finale tussen Spanje en Duitsland het meest voor de hand liggen.

De statisticus zag in zijn cijfers dat de gemiddelde duur van het balbezit van een Spaanse speler 1,2 seconden bedraagt terwijl een Duitse speler gemiddeld 2,3 seconden de bal aan de voet houdt. Op basis van deze gegevens traint de Duitse selectie zich momenteel suf op het sneller rondspelen van de bal, waardoor het combinatiespel kan wedijveren met dat van de Spanjaarden.

Het is maar een van de voordelen die de voetbalwereld kan halen uit statistische gegevens. Tijdens dit EK hebben de statistieken hun intrede gedaan in de doorgaans zo conservatieve voetbalwereld. Denk maar eens aan het EK-voetballab van Studio Sportzomer, waar de statistieken je echt om de oren vliegen. Statistieken zijn er al lang, maar het lijkt er nu toch op dat de professionals in de voetballerij zich er serieus mee bezig gaan houden. En dat werd tijd.

De coaches hebben met de statistieken een objectief beoordelingssysteem van de spelers in handen. Cijfers liegen namelijk niet. Als net zoals in het basketbal alle acties van alle spelers worden vastgelegd in statistieken, worden de zwakke en sterke punten van de spelers genadeloos blootgelegd. Coaches en spelers kunnen er hun voordeel mee doen.

Elke profclub zou tijdens alle wedstrijden elf statistici op de tribune moeten hebben - voor elke speler een - die niets anders doen dan de acties van de spelers in kaart brengen. Een ideaal instrument voor de wedstrijdevaluatie: betrouwbaar, objectief en eerlijk. Want statistieken liegen nooit.

De algemene indruk die coaches hebben van een bepaalde speler (en er ook een conlusie of oordeel aan verbinden) kan onderbouwd worden met keiharde cijfers. Over Robben bijvoorbeeld kan er niet meer gezegd worden dat hij nooit mee verdedigt; de statistieken spreken dit tegen.

In hoeverre de analisten van de Mannschaft zich gaan verdiepen in de statistieken van de Spanjaarden is natuurlijk geheim, maar wij weten dat ze er zeker rekening mee houden, mocht het tot de droomfinale komen.

Hoewel... statistisch gezien had Nederland tenminste de kwart finale moeten halen. Het is immers 30 jaar geleden dat Oranje een groot toernooi al in de poolfase verlaat.

Spanje treedt woensdag aan tegen aartsrivaal Portugal in de halve finale. Dit spektakel begint om 20:45, een mooie tijd om boodschappen te doen als je niet van voetbal houdt.