Giftige kwallen gezien voor de kust van Ibiza en de andere eilanden

20 mei 2019 Redactie 4893
Giftige kwallen gezien voor de kust van Ibiza en de andere eilanden

De ‘Portugese oorlogsschepen’ zijn gesignaleerd voor de kust van Ibiza en andere eilanden van de Balearen. Deze kwal is zeer giftige en het word aangeraden er ver bij uit de buurt te blijven.

,,Tijdens haar vakantie op Mallorca fotografeerde een Berlijnse vrouw iets op het strand dat verdacht veel leek op een Portugees oorlogsschip”, zo schrijft de Duitse krant Die Welt. De kwal werd aangetroffen in de buurt van Sant Jordi in het zuiden van Mallorca.

Het Spaanse ministerie van Milieu reageerde eveneens en beaamde dat op 14 mei een exemplaar was gezien in de wateren in de buurt van Sant Jordi. Ook is de kwal gezien voor de kust van Menorca en Ibiza, aldus het ministerie. De stroming tijdens de lente heeft ervoor gezorgd dat de Portugese oorlogsschepen voor de kust van Mallorca zijn opgedoken, stelt het ministerie. Ook in mei en juli vorig jaar waren deze ‘kwallen’ gezien aan de kustlijn van de eilanden. Op 14 mei meldde Portugal ook dat langs de hele kust moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van de ‘kwallen’.

Het Portugees oorlogsschip is eigenlijk geen echte kwal, maar een siphonophora, een kolonie van individuele poliepen. Ze glinsteren en schitteren, maar toch kun je beter niet te dichtbij komen. De tentakels van het oorlogsschip kunnen tot 50 meter lang worden. Deze tentakels kunnen afbreken en wegdrijven op de golven, waar ze moeilijk zichtbaar zijn voor zwemmers. Zelfs dood en gestrand kunnen de intacte tentakels nog steeds irriterend zijn. Het gif veroorzaakt hevige pijnen en bij sommigen ook ademnood. Het gif is dodelijk voor kleine vissen.

,,Raak ze in geen geval aan”, waarschuwt een woordvoerster van het ministerie. ,,Als je een exemplaar vindt, waarschuw dan onmiddellijk de kustwacht en bel het noodnummer.”

 

 

Bron: www.ad.nl