Glutenvrij eten

19 januari 2015 Redactie 343

glutenvrij-etenIBIZA - Ibiza ontvangt nogal wat mensen die er hun eigen etenswijze op na houden. Denk aan raw food, bio food, maar ook aan glutenvrij eten. Speciaal voor de laatste groep vonden we iets op internet.

De website DasKapital schreef een artikel met de titel "Komen glutengekkies eindelijk bij zinnen?".
Inmiddels zijn de schappen (vooral in Nederland) goed gevuld met glutenvrije producten en ook de restaurants doen maar wat graag mee aan de hype. Het lijkt wel of niemand meer gluten durft te eten. Maar hoe gezond is het om gluten te mijden als je er niet allergisch voor bent?

De glutenvrije markt is sinds 2006 dan ook met 170 procent gestegen. Maar slechts een klein deel - 1 procent van de Nederlanders - heeft echt een glutenallergie. Het merendeel doet het voor de gezondheid. "Het is een hype geworden, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het goed of beter voor je is", zegt maag- lever- en darmarts Chris Mulder van VU Medisch Centrum.

De glutenvrije hype is overgewaaid uit Amerika, waar het allemaal startte door het boek Wheat Belly waarin staat dat tarwe slecht is voor iedereen. De gevolgen van het verschenen boek zijn enorm: inmiddels eet 10 procent van de Australiërs en 20 procent van de Amerikanen glutenvrij. "En wij doen nu ook lekker mee", zegt Mulder die geenszins blij is met de hype. Zijn wachtkamer zit vol met mensen die geen allergie hebben, maar dit wel denken door alle commotie erover. "Door de hype staat ook de gezondheidszorg onder druk."

Glutenvrij eten wordt door veel coeliakie-patiënten als energie- en tijdrovend ervaren. Bovendien krijgen ze niet alle benodigde voedingsstoffen binnen als ze niet goed op vervangende stoffen denken. Het is dus niet zo gezond als mensen denken. "Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels waardoor je wel degelijk wat mist", zegt Mulder. Zomaar alle gluten en granen uit je dieet weglaten kan een gebrek aan vitamines B en E en ijzer veroorzaken.

Toch is ook een voordeel aan de ontstane hype. Voor coeliakie patiënten dan. Want voor de mensen die deze allergie onder de leden hebben is het keuze aanbod van glutenvrije producten gigantisch geworden de laatste jaren. Coeliakie patiënten kunnen een gevarieerder dieet dan voorheen samenstellen. Bovendien gaan mensen andere voedselkeuzes maken als ze glutenvrij eten.

Overigens staat er ook op de website glutenvrij.nl een artikel dat elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat glutenvrij eten gezond voor je is. En toch wordt het dan een hype.