Greenpeace van de ketting

27 november 2014 Redactie 230

[caption id="attachment_16498" align="alignleft" width="300"]Protest Against Repsol in Canary Islands Foto: greenpeace.nl[/caption]

CANARISCHE EILANDEN - Het schip Arctic Sunrise van Greenpeace mag na een week aan de ketting te hebben gelegen, de haven op Lanzarote weer verlaten.De autoriteiten hebben daarvoor woensdagmiddag toestemming gegeven, zo laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

Er is wel een voorwaarde verbonden aan de vrijlating van het schip en dat was een betaling van de borg van 50.000 euro. Greenpeace heeft aan die voorwaarde voldaan. De Spaanse autoriteiten hadden de Artic Sunrise vorige week aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote op de Canarische Eilanden omdat Greenpeace een Roemeens schip, de Rowan Renaissance, zou hebben willen enteren. Dit schip voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken. Greenpeace ontkent echter en de woordvoerder zegt dat er op vreedzame wijze is geprotesteerd tegen olieboringen in de buurt van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura.

De bemanning, waaronder één Nederlander, is overigens niet aangehouden toen het schip aan de ketting ging in Lanzarote. Het was de eerste reis voor de Arctic Sunrise na het voor Greenpeace rampzalig verlopen Russische 'avontuur' van vorig jaar. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd in Moermansk en de bemanning zat maandenlang vast in Russische cellen. Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het eerst voor 400.000 euro (...) moest worden opgeknapt.

Beelden van de Artic Sunrise die aan de ketting gaat: