Grote jachten beschadigen weer zeebodem

26 juni 2012 Redactie 266

Door het voor anker gaan bij het eiland Formentera hebben een aantal grote jachten wederom schade aangebracht aan de kwetsbare zeebodem voor de kust van het zustereiland van Ibiza, Formentera.

De 'Air' onder de vlag van de Cayman Eilanden, werd verankerd van negen op zondag tot 11 uur gisteren, volgens Oceana, de grootste internationale organisatie uitsluitend gericht op het behoud van de zee. Het jacht 'Evensea', varend onder de Spaanse vlag lag voor anker rond 19 uur zondagavond en vertrok gisterochten, aldus Oceana. De 'Virginian', met de Bermuda vlag, ankerde gisteren om 13 uur.

Oceana onderzoekers hebben gebruik gemaakt van beelden van Google Earth en www.localizatodo.com om te controleren of de 'Air' en 'Evensea' aanwezig waren in de nacht van zondag op maandag op de wateren bij Posidonia.

Twee maanden geleden, op 25 april, stelde  Oceana de aanwezigheid aan de kaak van een ander schip, de 'Columbus 2', een grote cruiseboot van 181 meter bijna op dezelfde plaats. Het Havenbureau van Ibiza heeft een onderzoek ingesteld naar de vraag of er wellicht een verkeerde vergunning is afgegeven aan de cruiseboot, of dat er sprake is geweest van illegaal ankeren.

Ankers doen enorm veel schade aan de zeer kwetsbare velden op de zeebodem en juist deze zeebodem dient te worden beschermd ter voorkoming van het uitsterven van diersoorten en daarnaast zorgt het aanwezige zeegras er voor dat er kleinere golven aan de kust zijn. Daarnaast produceert het gras essentieel zuurstof wat een belangrijke bijdrage levert aan het hele ecologische systeem rondom het eiland.

De milieu-diensten schatten de waarde van de onderzeese grasvelden op meer dan 14.000 euro per hectare per jaar, daarom worden ze beschouwd als een van de meest productieve ecosystemen die er zijn, zelfs tien keer hoger dan tropische bossen, aldus Oceana.