Guardia vraagt assistentie

06 maart 2015 Redactie 246

westend-san-antonio-overlastSAN ANTONIO - De Guardia Civil op Ibiza heeft de Britten gevraagd om deze zomer agenten te sturen naar de Balearen. De capaciteit van de Guardia is ontoereikend om de overlast te beteugelen.

De feesttoeristen brengen nogal veel overlast en criminaliteit op de eilanden en daar heeft de politie haar handen vol aan. De onderhandelingen tussen de Spaanse politiediensten en de Britse Association of Chief Police Officers (ACPO) over het inzetten van Britse agenten in de straten van Majorca en Ibiza zijn bijna rond, zo weet newsmonkey. Het zal de eerste keer zijn dat Britse agenten ingezet worden om toeristen uit hun eigen land in het buitenland in de gaten te houden. Met voetbalsupporters wordt dit al wel gedaan.

De Spaanse politie kampt met twee grote problemen op de Balearen. Op de eerste plek de toenemende overlast die feestende, vaak dronken, buitenlandse toeristen veroorzaken en op de tweede plek blijkt het dat misdaadorganisaties en bendes uit voornamelijk Liverpool en Manchester steeds openlijker en frequenter opereren in de populaire uitgaanssteden op de eilanden. De bendes controleren de alsmaar toenemende markt voor designer drugs. Vorig jaar experimenteerden de Spaanse politie al met de inzet van Duitse en Franse agenten, in kleine aantallen. Het plan is nu om duo's van Britse agenten te laten patrouilleren in de uitgaansbuurten en bij de clubs. De middenstand en de hotelsector zullen behulpzaam zijn bij dit initiatief: zij zullen zorgen dat de Britse agenten gratis kunnen overnachten in hotels en ze zullen de dienders bovendien van voedsel voorzien.

“De Britse agenten kennen de taal van hun landgenoten en ze kunnen hen beter inschatten”, zegt de woordvoerder van politie, Jesus Valdes, desgevraagd.