Harde sancties tegen illegale reclameborden

01 februari 2020 Redactie 788
Harde sancties tegen illegale reclameborden

De eigenaars van de reclameborden hebben tot februari de tijd gekregen om ze vrijwillig en zonder boete af te breken, of om de consul-generaal te confronteren met aanzienlijke boetes, naast het nemen van eenzijdige maatregelen om de illegale reclameborden te ontmantelen en te verwijderen.

In een toespraak tot de Diario de Ibiza zei de minister van Stedenbouw, Mariano Juan, dat de eigenaars "zeiden dat ze een plan zouden indienen om de hekken te verwijderen, maar de waarheid is dat ze dat nog niet hebben gedaan". De Diario noemt het bedrijf Ibiza Publicidad als eigenaar van de meeste illegale besturen. Ze zeggen dat de Consell vermoedt dat het bedrijf in werkelijkheid de zaak met de voeten wil slepen, en daarmee de besturen nog een seizoen lang met winst wil exploiteren. Mariano Juan was echter bot: "We willen niet dat ze de zomer bereiken."

Daarom heeft het overheidsteam, afgezien van het instellen van de nodige acties tegen de eigenaars, praktisch gezien besloten de voorzorgsmaatregel te nemen om het plaatsen van reclame op de reclameborden te verbieden teneinde te voorkomen dat het bedrijf winst blijft maken met de illegale installaties.

"We beoordelen of we deze voorzorgsmaatregel nemen. Ik begrijp dat het kan worden aangenomen, omdat het een voortdurende overtreding is", legt Mariano Juan uit. Als deze "stopzetting van de activiteit" werd genegeerd door Ibiza Advertising, bepaalt het reglement dat er dwangsommen kunnen worden opgelegd aan het bedrijf totdat dit bevel wordt toegepast.

Minderheid of niet?

In het rapport wordt Mariano Juan geciteerd als zijnde dat de illegale borden een "zeer kleine minderheid" zijn van de totale reclameborden op Ibiza, maar dit is in strijd met een rapport in augustus 2019 dat laat zien dat grote aantallen reclameborden illegaal moeten zijn.

De meeste reclameborden worden geplaatst op landelijk en industrieel terrein langs de hoofdwegen, maar het beleid van het departement van de snelwegen is dat er in deze situaties geen reclameborden kunnen worden geplaatst. Dit beleid is al vele jaren van kracht en daarom moet men er rekening mee houden dat elk reclamebord dat in deze situaties in de afgelopen 20 jaar minimaal is geplaatst, illegaal zou zijn.