Henna tattoo? Pas er mee op!

30 juni 2016 Redactie 297

henna-allergieIBIZA - Op diverse plekken op Ibiza, voornamelijk op allerlei markten, kan je je lichaam laten versieren met een henna tatoeage. Maar is dat wel zo'n goed idee?

De dermatologen van Rijnstate vinden van niet en adviseren vakantiegangers daarom om geen henna tatoeage te laten aanbrengen. Henna is een plantaardige rode kleurstof. Maar voor het maken van een henna tatoeage is deze kleur eigenlijk niet geschikt. Om de kleur donkerder te maken, worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Dat kan van alles zijn, van koffiepoeder tot haarverf-ingrediënten. “Door ingrediënten van haarverf toe te voegen, droogt de tatoeage sneller en blijft hij langer zitten”, weet Harma Stenveld, dermatoloog bij Rijnstate. “Dat lijkt ideaal, maar dat is het niet. De hoge concentratie haarverf leidt nog al eens tot een allergische reactie.”

Deze reactie wordt pas zichtbaar na enkele dagen en dan is het leed al geschied. “Er is een allergie voor de chemische stof P-Phenyleendiamine (PPD) ontstaan. In het gebied van de tatoeage krijg je eczeem. Soms mild, waarbij de huid rood kleurt, schilfert en jeukt. Maar vaak ook heftig, met blaren en een blijvende verkleuring van de huid tot gevolg.”
Ook in de zogenaamde ‘natuurlijke’ henna komt deze haarverf voor. Binnen de Europese Unie mag PPD in haarverf worden gebruikt in een maximale concentratie van twee procent. In henna materialen zijn bij onderzoek concentraties van soms meer dan tien procent aangetroffen. Laat dus geen henna tatoeages aanbrengen, ook al belooft de verkoper dat het pure henna is, zonder toevoegingen.