Heropening benzinepomp wellicht vertraagd

24 juni 2012 Redactie 258

De benzinepomp van Santa Gertrudis staat op het punt te heropenen. Een banner aan het hek wat de bouwplaats beschermd toont een tekst dat de heropening in juni plaats zal gaan vinden, maar wie ter plaatse ziet hoever de werkzaamheden gevorderd zijn snapt dat dit niet haalbaar is. Het lijkt alle partijen ook beter om de werkzaamheden goed in plaats van snel uit te voeren om toestanden zoals in 2001 te voorkomen. Lekkende tanks veroorzaakten een locale milieuramp destijds, waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag merkbaar zijn. Er wordt geschat dat er destijds tussen de 20 en 30.000 liter brandstof is gelekt uit de ondergrondse tanks.
Tegen de veroorzaker werd een rechtzaak aangespannen wat resulteerde in een uitspraak van een jaar gevangenisstraf en een te betalen schadebedrag van 270.000 euro.

Tegen dit vonnis werd succesvol beroep aangetekend, waarop vrijspraak volgde. Geen van de betrokkenen werd dus gecompenseerd.

Terwijl het vonnis van de rechtbank de deur open liet voor de voor slachtoffers op vergoeding via een civiele procedure, twijfelden de bewoners over een vervolgprocedure omdat de kosten voor een dergelijke procedure werden geraamd op  € 30.000.