Hervatting van de vaccinatie met AstraZeneca vanaf volgende week dinsdag

20 maart 2021 Redactie 295
Hervatting van de vaccinatie met AstraZeneca vanaf volgende week dinsdag

De motoren voor massale vaccinatie worden weer opgewarmd op de Balearen na de aankondiging van het Europees Geneesmiddelenbureau dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is. Naar verwachting zal dinsdag het vaccineren van de algemene bevolking met AstraZeneca worden hervat en vanaf woensdag zal de immunisatie beginnen te worden uitgevoerd in de lijnen die mogelijk zijn.

Dat maakte minister van Volksgezondheid Patricia Gómez bekend na een spoedvergadering van de Interterritoriale Raad waaraan het ministerie van Volksgezondheid deelnam. "Problemen bij de verwerking en de kwaliteit van vaccins zijn uitgesloten en er is geen verband met trombo-embolieën gevonden, hoewel ernstige reacties worden herkend bij gevaccineerde mensen.

Na de evaluatie door het Europees Geneesmiddelenbureau zal het farmaceutische bedrijf de waarschuwingen op het gegevensblad van het vaccin en de bijsluiter aanpassen, zodat burgers en professionals weten wat ze in elk geval moeten doen.

De minister herhaalde de boodschap van Europa: "Het gaat om het maximaliseren van de voordelen en het minimaliseren van de risico's".

De Nationale Volksgezondheidscommissie zal de komende dagen samenkomen, evenals de vaccinpresentatie en wetenschappelijke verenigingen. Op maandagmiddag is de Interterritoriale Raad van plan om het besluit van de hervatting van de vaccinaties met AstraZeneca, goed te keuren.

Gisteren waren op de Balearen 120.636 mensen gevaccineerd met de eerste dosis en daarvan hadden 33.779 de tweede doses ook al gehad.