Het drukste jaar ooit op Ibiza

23 juni 2019 Redactie 4757
Het drukste jaar ooit op Ibiza

De drukke maanden op Ibiza tasten buiten de gezelligheid om ook de kwaliteit van de stranden aan en zorgen voor verkeersopstoppingen. Is deze overbevolking een bedreiging voor het eiland? Dit hebben wetenschappers onderzocht.

De overbevolking overweldigt niet alleen de bewoners van Ibiza, maar ook toeristen. Overmatig toerisme is inmiddels een bedreiging voor het eiland geworden. Dit kan worden samengevat als de conclusie van het jaarverslag van 2018, opgesteld door de Observatory of Sustainability van Ibiza waarbij wetenschappers van alle vakgebieden betrokken waren, geleid door onderzoekers Juan Calvo en Marta Pérez . Het is de meest uitputtende diagnose van de toeristen- en milieusituatie van het eiland in de afgelopen decennia

Het eiland wordt er niet schoner op

De sterke toename van de komst van toeristen naar het eiland, neemt ook vervuiling van stranden en uitlaatgassen met zich mee. Dit wordt veroorzaakt door de bezoekers zelf. Samen met de ecologische vernietiging van landschappen en de vervuiling van de wateren, vormt het een ernstige bedreiging voor de belangrijkste industrie van het eiland. Zelfs het water en de zee van de stranden hebben de afgelopen tien jaar heel veel kwaliteit verloren.

De cijfers liegen er niet om

Sinds 2016 is de komst van toeristen met 4,5% gestegen tot 3,2 miljoen in 2018. Bovendien is de drukste zomer van alle zomer maanden begonnen, maar "dat betekend niet dat er minder toeristen zijn in het laagseizoen. Er zijn het hele jaar door meer mensen ", zegt Marta Pérez. De toestroom van toeristen in de zomer is met 2,7% toegenomen van 2,75 miljoen toeristen in 2016 tot 2,83 miljoen toeristen in 2018. Maar de stijging was zelfs spectaculairder in de winter, met een stijging van 21% in aankomst van toeristen van 308.000 toeristen in 2016 tot meer dan 370.000 in 2018.