Het hotel Xarraca Bay krijgt een groene lening van 55 miljoen euro

12 december 2019 Redactie 1337
Het hotel Xarraca Bay krijgt een groene lening van 55 miljoen euro

BBVA en Caixabank zullen 50 procent, met een totaal van 55 miljoen euro de bouw financieren van het hotel Six Senses keten in Ibiza, dat de naam Xarraca Bay draagt. Het wordt gebouwd in sa Punta de Sa Torre (Portinatx, in Sant Joan).

De ironie van de zaak is dat het "de eerste duurzame projectfinanciering in Spanje in de hotelsector is en is verkregen door een hotel dat is aangeklaagd door milieuorganisaties zoals GEN en Prou.

"De onafhankelijke consultant Arup publiceerde het gunstige evaluatierapport voor de duurzaamheidsprestatie-indicatoren van de onderneming en de naleving van de Green Loan Principles van het project. Dit document certificeert de operatie als een groene lening, in dit geval in de vorm van een 'projectfinanciering'", verklaart BBVA op hun website.

Het project, zo herinneren ze zich, bestaat uit een volledige verbouwing van het vorige hotel, Bahía Vista in Portinatx, "en heeft tot doel "de zoektocht naar nieuwe marktsegmenten te stimuleren en de kwaliteit, het aanbod, de veiligheid, de toegankelijkheid en de milieuduurzaamheid van het toeristische bedrijf te verbeteren. Het project krijgt ook het certificaat van duurzaam bouwen op internationaal niveau", leggen ze uit.

De GEN herinnert zich echter dat de bouw van het hotel een zeer belangrijke impact heeft op het gebied, zowel voor de volumes als voor de ontbossing die tot de uitbreiding heeft geleid. "Dit project had door de Balearencommissie voor het milieu moeten worden behandeld en dat hebben zij niet gedaan", herinnerde zij zich.

"Het heeft dit niet gedaan in het kader van de interpretatie van een aanvullende bepaling van de Toerismewet, die een uitzondering maakt voor hotels, maar GEN benadrukt dat dit hotel zo groot is dat het niet onder de Toerismewet kan vallen.  

"Deze uitzondering kan worden gebruikt voor een hotel dat een specifiek perceel inneemt, maar niet voor een constructie die een wijziging van een volledig deelplan inhoudt: dit hotel is een heel plan op zich", aldus Joan Carles Palerm van GEN. "Het is duidelijk dat dit geen uitbreiding is, maar de sloop van een volledig deelplan en het opheffen van een nieuw plan zonder een nieuwe goedkeuring te geven", zegt hij aan de kaak te stellen.