Het Parlement beweert dat de "rent a car" de motorrijtuigenbelasting op de Balearen betaalt

27 november 2019 Redactie 1020
Het Parlement beweert dat de

Het parlement van de Balearen heeft dinsdag ingestemd met een verzoek aan de centrale regering om wettelijke veranderingen door te voeren, zodat voertuigen die op de Balearen circuleren, en met name die van verhuurbedrijven, de wegenbelasting op de eilanden betalen.

De Commissie financiën en begroting van het Parlement heeft gister middag met 12 stemmen voor en 1 tegen (Vox), een niet-wetgevend voorstel van de socialistische fractie over dit onderwerp in verband met de belasting op mechanische tractievoertuigen (IVTM), goedgekeurd.

Het voorstel heeft tot doel een einde te maken aan de zogenaamde "belastingparadijzen" die sommige gemeenten voor deze belasting vormen.

De laatste jaren is er een "massale verplaatsing van voertuigen" geweest, met name van verhuurvloten, waardoor het adres in de verkeersvergunning is gewijzigd voor gemeenten die lagere quota van het IVTM hebben vastgesteld.

Volgens de uitleg van de redenen voor het niet-socialistische wetsvoorstel, zijn er zelfs raden die in hun verordeningen "belastingverlagingen" hebben ingevoerd in hun verordeningen alleen maar om voertuigen aan te trekken die gewoonlijk niet op hun grondgebied in omloop zijn.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat er gemeenten zijn die 30% van de huurvoertuigen in Spanje voor hun rekening nemen. Een groot aantal bedrijven in de autoverhuursector voor de verkeersbelasting in Collado Mediano, Navacerrada of Moralzarzal.

Het voorstel dat dinsdag door de baal van het Parlement is goedgekeurd, is om er bij de regering op aan te dringen de nodige wetswijzigingen aan te brengen in de verordeningen betreffende de gemeentelijke belasting op voertuigen met mechanische tractie, zodat voertuigen die op de Balearen in het verkeer zijn, "die worden getroffen door de ontwikkeling van een economische activiteit op dit grondgebied door de eigenaar ervan", en in het bijzonder de verhuur van voertuigen, "effectief belasting heffen op dit belastingsconcept op de eilanden.

Het Comité van Deskundigen heeft in 2017 het lokale financieringsmodel herzien en heeft aanbevolen dat de gemeente die milieuschade ondervindt van een voertuig (bijvoorbeeld op het gebied van wegen of verkeersregulering) degene is die wordt gecompenseerd met de opbrengst van de belasting, en in toepassing van het principe "de vervuiler betaalt".