Het verlaten hotel

02 januari 2019 Redactie 2200
Het verlaten hotel

Wij hebben in de zomer van 2018 veel vlogs gemaakt. Deze video's zijn te vinden op ons YouTube-kanaal. De vlog over het verlaten hotel is het meest bekeken (bijna 4500 views). 
Er zijn veel vragen geweest over de geschiedenis van dit verlaten hotel/ resort.

Het hotel werd in 1969 geconstrueerd door de befaamde Catalaanse architect Josep Lluís Sert, die werd verbannen uit de Verenigde Staten op dat moment. Het was de bedoeling om een luxe hotel te bouwen op deze prachtige plek. Sert's opdrachtgever, Antonio Ferran, kreeg door zijn verleden geen toestemming om Sert als erkend architect in te zetten op de Balearen. Tegen het midden van de jaren '70 was echter toch veel van het werk voltooid maar het werd om onbekende reden toch onderbroken. Uiteindelijk stierf Sert in 1983 aan longkanker en werd de bouw geheel gestaakt.

In de jaren na de dood van Sert zijn er veel voorstellen gedaan en verhitte debatten gevoerd over wat er moet gebeuren met het half afgewerkte project. Veel eilandbewoners beschouwen het half afgebouwde hotel als een puist in het landschap en zijn het liever kwijt dan rijk, terwijl anderen het zien als een uniek project en verheerlijken het als ware het een stuk cultureel erfgoed omdat Sert één van de meest geprezen architecten is van Catalonië. In het jaar 2000 werden plannen opgesteld om het complex in de stijl zoals bedoeld door Sert af te bouwen en het tot een exclusieve toeristische attractie te promoveren. Maar toen kwam de bankencrisis en tot op de dag van vandaag zijn er geen activiteiten.