Hevige brand met veel gewonden

13 mei 2019 Redactie 2697
Hevige brand met veel gewonden

Een persoon werd maandag gevonden in het puin van een omgevallen gebouw in de gemeente Ibiza dat door de vlammen van de brand is verslonden en verwondingen heeft veroorzaakt bij ten minste drie andere mensen.

De Nationale Politie heeft verzekerd dat de identificatie van het lijk pas zal worden uitgevoerd als de Wetenschappelijke Politie erin slaagt het gebouw binnen te komen, waar zich nog steeds ontoegankelijke plaatsen bevinden als gevolg van de bereikte hoge temperaturen. De brand die deze maandag om ongeveer 13.00 uur begon was in een gebouw in de buurt van Es Viver. De vlammen die dit gebouw, gelegen in de straat Jacinto Aquenza van de Ibizaanse hoofdstad, in beslag hebben genomen, hebben een rookzuil veroorzaakt die zichtbaar is vanaf bijna elk punt van de stad. Het drie verdiepingen tellende gebouw was in aanbouw toen het enkele jaren geleden op onregelmatige wijze bewoond begon te worden en momenteel word het nu bewoond door zo'n tachtig mensen. De gewonde mensen zijn drie mannen van Marokkaanse nationaliteit: één van 32 jaar die van een derde verdieping is gevallen, met brandwonden en ademhalingsproblemen en rookinhalatie, een andere van 40 jaar, ook met ademhalingsmoeilijkheden door rookinhalatie en ernstige brandwonden, en een andere van 42 jaar, door brandwonden en soortgelijke symptomen door rookinhalatie, zoals gemeld door de Gezondheidsdienst van Ibiza en Formentera.

Alle drie zijn ze opgenomen op de ICU en degene die ernstige brandwonden heeft, zal worden overgebracht naar de Burn Unit van het Hospital de la Fe in Valencia. In totaal zijn negen gewonden doorverwezen naar het ziekenhuis. Naast de drie ernstig zieke mannen is er een 52-jarige Spaanse vrouw, twee Marokkaanse vrouwen van 32 en 56 jaar oud, met angstaanvallen, die onder observatie staan, en nog eens een 50-jarige Marokkaanse man die met een knietrauma is opgenomen.

Tot slot zijn er nog twee patiënten opgenomen, twee Marokkaanse mannen van 41 en 50 jaar oud, voor het inademen van rook, maar niet ernstig. De mannen en vrouwen die op het dak hun toevlucht hadden gezocht, werden gered door de helikopter van het Balearic Institute of Nature (Ibanat) en een nationale politieagent die tijdens de operatie licht gewond raakte aan één schouder, hebben ook medische hulp gekregen op de plaats van de gebeurtenis.

De brandweer van het Parque Insular de Ibiza, José Antonio López, legde uit dat ze rond 13.00 uur het bericht hadden ontvangen en dat het een "nogal conflicterend gebouw" is, waarin ze al "verschillende diensten" hadden gehad door "kleinere" branden die slechts een deel van het gebouw hadden getroffen. Op dit moment hebben de brandweerlieden op de plaats van de gebeurtenis niet alle verdiepingen kunnen bereiken, "omdat er nog steeds enkele zeer hete plekken zijn met weinig zicht en gaten in de drie verdiepingen," legde hij uit.