Historische stukken die geplunderd zijn op Formentera zijn teruggevonden

20 oktober 2019 Redactie 941
Historische stukken die geplunderd zijn op Formentera zijn teruggevonden

The Guardia Civil heeft meer dan 100 historische stukken teruggevonden die geplunderd zijn van onderwaterlocaties op Formentera. Na een onderzoek van een tiental mensen voor een vermeende misdaad van plundering van het historisch erfgoed.

Ook zijn er zeven huizen en elf vissershutten geregistreerd op het eiland Formentera, waar meer dan 100 amforen zijn geborgen, waarvan er meer dan 40 compleet zijn. Alle stukken zijn van Romeinse en Fenicische oorsprong en konden gedateerd worden tussen de eerste en tweede eeuw voor Christus, zegt de Guardia Civil in een verklaring.

Tijdens het onderzoek ontdekten de agenten dat de geborgen stukken van de zeebodem van het eiland waren geplunderd met behulp van de trawlvisserijtechniek. Op zo'n manier dat ze, toen ze wat amfora in de visnetten kregen, in plaats van de autoriteiten op de hoogte te stellen van de vondst, ze zich die toe-eigenden en terugkwamen om de netten herhaaldelijk langs de bodem te laten gaan. Ze bevestigen dat al het materiaal dat ze gevonden hebben, illegaal gevangen werd in de wateren die het eiland Formentera omringen.

Deze dienst is ontwikkeld door agenten van SEPRONA, die de steun hebben gekregen van agenten van de speciale groep voor onderwateractiviteiten (GEAS) van de Guardia Civil van Mallorca en Ibiza, die de zeebodeminspectie uitvoeren waar de wrakken zijn gevonden.

Aan de andere kant zijn technici van de dienst voor het historisch erfgoed van de Consell de Mallorca ingeschakeld voor de catalogisering van de amforen.