Hitte record september

06 september 2016 Redactie 204

40-gradenIBIZA - Gisteren werd er een record bevestigd waarop de toerist nu eens geen enkele invloed heeft gehad. De hoogste temperatuur ooit in de maand september op Ibiza werd gemeten.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

De officiële metingen begonnen in de tweede maand van 1961 en sinds die tijd werd er in september nooit zo'n hoge temperatuur gemeten als gisteren het geval was: 38,4 graden Celsius. 5 september 2016 gaat hiermee de boeken in als de warmste septemberdag ooit op Ibiza.

Voor alle duidelijkheid: deze temperatuur wordt gemeten uit de wind, in de schaduw en op 1 meter boven zeeniveau, of een correctie wanneer de meting niet op een meter boven de zeespiegel mogelijk is.

Het mag als verrassend genoemd worden dat deze waarde is gehaald want de maand augustus was, ondanks alle klachten van de eilandbewoners, een relatief koude maand omdat de gemiddlede etmaal temperatuur een graad lager was dan de gemiddelde maand augustus door een aantal bijzondere luchtstromen die vocht met zich meebrachten.

Het Staats Meteorologisch Agentschap (AEMET) heeft een zeer droge maand september voorzien, maar sluit natuurlijk niet uit dat er een enkele onweersbui losbarst boven het eiland. Ook de komende tien dagen is er weer flink warm weer voorspeld want het kwik zal op het warmst van de dag steeds rond de dertig graden schommelen.

Temperaturen zoals gisteren vastgelegd door fotografe Marlies Dekker komen op Ibiza nooit voor. Kapotte thermometers wel, dat zie je:

[caption id="attachment_25547" align="alignnone" width="720"]Foto: Marlies Dekker Foto: Marlies Dekker[/caption]

[/s2If]