Hoge straffen voor drugsbende

25 juli 2012 Redactie 260

Cocaïne in benzinetankDe aanklager van het gerechtshof op Palma eiste in totaal 60 jaar gevangenisstraf voor een 8 koppige bende die cocaïne smokkelde naar Ibiza. Gisteren was de eerste zitting bij de rechtbank in Palma, maar die werd opgeschort.

Cocaïne werd gesmokkeld in benzinetanks

Eén van de advocaten van één van de verdachten miste zijn vlucht vanuit Alicante. Een poging van het hof zijn cliënt bij te staan middels een videoconferentie werd door de verdachte geweigerd. Volgens de verslagen van de procureur-generaal in de voorlopige aanklacht werd in augustus 2009 de eerste verdachte aangehouden toen hij de haven van Ibiza binnenkwam met zijn auto op een ferry. Bij controle van het voertuig trof de douane in een geheim vak van de benzinetank twaalf pakketten cocaïne aan die samen 3,8 kilogram wogen.

De volgende dag werd er aan de overkant in Denia een volgende verdachte gearresteerd die op precies dezelfde manier van plan was om een kilogram van de drugs naar het eiland te brengen. Nader verhoor van de verdachten leverde als resultaat dat er nog zes andere verdachten konden worden aangehouden. Bij huiszoekingen van deze personen werden er ook nog eens kleine hoeveelheden xtc en cocaïne aangetroffen, alsmede zo'n 10.000 euro in contanten en een  9 mm Parabellum pistool.

De officier van justitie eiste tegen de verdachten straffen variërend van zes tot tien jaar voor drugs- en wapenbezit.

De rechtbank besloot gisteren om het proces in september verder voort te zetten.