Hoteliers somber over btw verhoging

27 juni 2012 Redactie 259

Ibiza hotelDe Spaanse regering overweegt om de btw voor de toeristensector te verhogen van 8 naar 18 procent. De Kamer van Koophandel en hoteliers op het eiland voorzien grote problemen voor de enige economische motor die het noodleidende Spanje nog rijk is als de btw wordt verhoogd.

Omdat de btw over vervoer naar de eilanden ook omhoog gaat, lijkt het alsof de Balearen dubbel gestraft worden. De nekslag voor de toeristenindustrie volgens Juanjo Riera, de voorzitter van de Vereniging voor hoteliers op Ibiza.

Omdat er al aan het einde van 2011 grote contacten met Engelse, Duitse, Franse en Nederlandse toeroperators zijn getekend kunnen de hotels niet meer overgaan tot prijsverhogingen. De markt is echter dusdanig concurerend in Europa door de crisis dat de prijzen vorig jaar al flink onder druk stonden toen de contracten werden getekend. Een verschil van 10% moet dus uit de zak van de hotels worden betaald en op sommige accomodaties zit slechts een marge van 7%. Wie snel rekent constateert dus een verlies van 3%. Onacceptabel dus.

De lobby die de vertegenwoordigers van de toeristenbranche op Ibiza doen is dus van levensbelang. Terwijl de enige industrie die Ibiza levend houdt onder druk staat, gaat de regering nu een soort strafmaatregel toepassen...