Huisvestingsprobleem groeit onder seizoenarbeiders

06 november 2017 Lisa 206
Huisvestingsprobleem groeit onder seizoenarbeiders

Het wordt voor werknemers steeds moeilijker om tijdens de zomer tijdelijk op Ibiza te werken. Seizoenarbeiders afkomstig uit Andalusië hebben grote moeite om naar het eiland te emigreren vanwege het huisvestingsprobleem.

Het probleem van een huis vinden op Ibiza is over heel het eiland bekend. Zelfs de grote zakenjongen van het eiland hadden het afgelopen zomer al moeilijk om het personeel te dekken. Werken op Ibiza is moeilijk “als je geen familie of vrienden hebt die je thuis kunnen verwelkomen”.

Dit is hoe Carmen, een 56-jarige vrouw, geboren in Sevilla de krant ABC vertelt. Zij werkt al 40 jaar lang tijdens het zomerseizoen op Ibiza, maar legt uit dat 2017 voor haar het laatste werkseizoen is geweest. Zij heeft namelijk dit jaar mensen 400 euro betaald, om te mogen slapen op een balkon. “En dit is misbruik,” klaagt ze.

Het huis waar Carmen vroeger verbleef is verkocht, en er zijn nog nauwelijks huurflats of de prijzen zijn onbetaalbaar.

“Hoewel de dorpelingen op het eiland elkaar graag helpen, zijn er steeds minder vriendelijke Spanjaarden te vinden. Het is gewoon niet waard om op Ibiza te werken als je al je verdiende geld moet uitgeven aan de huur,” vertelt Carmen.

Carmen heeft altijd als een hotel-serveerster gewerkt, en haar man als tour-chauffeur. Daarbij vergezelden hun drie kinderen hen als koks en obers.