Ibiza, hot or not?

24 mei 2016 Redactie 216

Bora BoraIBIZA - Ibiza, is het nu hot of not? We spraken een voor- en een tegenstander en lieten ze elk hun eigen vijf punten opnoemen. Wat denk jij zelf: is Ibiza hot or not?

Marieke uit Hilversum was dit jaar in de voorjaarsvakantie voor de vierde keer op Ibiza. Iets wat volgens haar eigen zeggen is uitgelopen op een ware verslaving. We noteerden de vijf punten van Mariek waarom Ibiza hot is:

1. Ibiza is een eiland waar je tijdens je vakantie precies dat op kunt zoeken waar je zin in hebt. Wil je ongestoord en zonder al te veel toeristen een boek lezen op een strand, of wil je juist de complete gekte beleven tijdens een optreden van Armin van Buuren bij Ushuaïa? Het kan allemaal op Ibiza.
2. Het eiland kent bijna ontelbaar veel kleine strandjes. Stranden waar je echt een beetje moeite voor moet doen om er te komen. En dat merk je meteen aan het publiek wat er op die stranden ligt. Gezellig!
3. Er zijn zoveel restaurants op Ibiza en als je dan van de Spaanse keuken houdt dan is de kans op slagen zeker 100 procent. Voor iedereen, of je nou veel of weinig uit wilt geven.
7. Ibiza heeft hippiemarkten. Op het vaste land van Spanje zie je ook wel soortgelijke markten, maar de standhouders is altijd een beetje vreemd volk. Op Ibiza niet, daar zie je nog echte hippies die allerlei te gekke spulletjes ook echt zelf maken!
4. Omdat het een eiland is, zijn er zoveel mogelijkheden om te watersporten. Of je nu een kano wilt huren of wilt gaan duiken, Ibiza is echt een watersporteiland.
5. Stappen is hier ook echt stappen. Als je op andere plaatsen uitgaat dan ben je vaak beperkt tot 1 of 2 clubs waar wat te beleven is en dan ook alleen nog maar in het weekend. En dan moet je mazzel hebben als jouw favoriete dj draait. Nou op Ibiza is het 7 dagen per week prijs in vele vele clubs op het eiland en stuk voor stuk hebben ze allemaal vette dj's die er draaien.

Margot uit Eindhoven komt al bijna 19 jaar op Ibiza en denkt dat het allemaal een beetje over is. De hype is een beetje opgeblazen met televisie series, films en ontelbaar veel programma's op de televisie waar het over Ibiza gaat. We noteerden de vijf punten van Margot waarom Ibiza is verworden tot een "not":

1. De roots van Ibiza liggen naar mijn mening bij de muziek. Muziek liefhebbers van over de hele wereld kwamen voor de muziek naar het eiland en genoten daar 24/7 van. Toen het daytime clubbing stopte werd het allemaal al een stuk minder en nu is het de mainstream muziek die het eiland beheerst.
2. Het trok mij altijd aan dat Ibiza een mengelmoes was van nationaliteiten en iedereen respect had voor het eiland en de normen en waarden. Die mengelmoes is er nog steeds, maar het respect is ver te zoeken. Ibiza verliest haar identiteit en wordt een soort Marbella.
3. Pittoreske dorpjes, restaurants en plekjes om te slapen zijn uitgegroeid tot toeristische trekpleisters met vijf sterren, VIP plaatsen en top chefs.
4. Ibiza was altijd een beetje het eiland van de schrijvers, kunstenaars en dichters. Maar toen Pietje de metslaar Ibiza ontdekte met Transavia in een Hotel van Corendon bleven deze mensen opeens weg. Waar ze heen zijn? Geen idee, maar ze waren wel onderdeel van het imago van het eiland.
5. Alles wat Ibiza heeft tegenwoordig kan je ook wel op andere plekken vinden. Ibiza is te druk te duur en te toeristisch geworden, over de top.