Ibiza naar de stembus

24 mei 2015 Redactie 251

gemeenteraadsverkiezingenIBIZA - De Spanjaarden kunnen zondag plaatselijke besturen en burgemeesters kiezen en een groot deel van hen kiest ook nog regionale parlementen in dertien van de zeventien autonome regio's.

Er zal naar verwachting een drastische wijziging gaan plaatsvinden in de besturen als er gestemd is. In Spanje werd de scepter vooral gezwaaid door meerderheden, maar het politieke landschap zal waarschijnlijk dusdanig versnipperen dat er coalities gesmeed moeten worden. De verkiezingen van vandaag worden vooral gezien als een voorproefje van de verkiezingen voor het nationale parlement in de herfst van dit jaar.

Er wordt verwacht dat de volkspartij Partido Popular (PP) van zittend premier Mariano Rajoy fors gaat verliezen, maar geheel weggevaagd wordt de partij niet. ten gevolge van de snel groeiende economie en Rajoy's kalme en kordate stuurmanschap. De sociaaldemocraten van de PSOE slagen er volgens peilingen niet in munt uit de crisis te slaan. De PSOE zou net als de PP nog geen kwart van de stemmen behalen.

De traditionele partijen (PP en PSOE) verliezen naar verwachting stemmen aan de nieuwe bewegingen Podemos (We kunnen) en Ciudadanos (Burgers). De grote zege waar het links-radicale Podemos op hoopte, lijkt voor geen enkele partij weggelegd. Bij eerdere peilingen leek het snel opkomende Podemos het toch slechter te doen dan verwacht.

De Spanjaarden stemmen vandaag tussen 09:00 en 20:00 uur. Op Ibiza kunnen 95.985 mensen hun stem uitbrengen op één van de 140 politieke vertegenwoordigers en dat zijn er 9.095 meer dan bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden.