Ibiza sluit de deuren

17 maart 2020 Redactie 12064
Ibiza sluit de deuren

Diario de Mallorca komt net met het nieuws dat de vluchten zijn beperkt tot één dagelijkse vlucht vanuit Madrid, Barcelona en Valencia, passagiersvervoer per boot naar het schiereiland en tussen eilanden is verboden en de levering van goederen is gegarandeerd.

President Francina Armengol kondigde dinsdag de sluiting van het luchtruim aan met enkele uitzonderingen, waardoor slechts één dagelijkse vlucht per bedrijf vanuit Madrid, Barcelona en Valencia is toegestaan.
Alle nationale en internationale privévluchten en scheepvaart zijn verboden. Alleen de levering van goederen is toegestaan.

De terugkeer van de Balearen naar het buitenland wordt gegarandeerd.

De rest van de commerciële vluchten, de luchttaxi's en de privéjets en het uitstappen van passagiers van de boten en de ingangen van huur- en privéboten zijn verboden.

Met Ibiza en Menorca zal er een dagelijkse vlucht zijn met de routes van Madrid en Barcelona. En tussen eilanden is er één vlucht per dag.

De regering zal de reizigers controleren en hen voorleggen aan een vragenlijst  'om ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid aankomen', zei Armengol. Op deze manier wordt een "screening" uitgevoerd om mogelijke coronaviruspatiënten op te sporen.

Met betrekking tot het aantal toeristen dat nog op de eilanden is, heeft de president herhaald dat er ongeveer 25.000 zijn en dat haar vertrek volgens de planning op een ordelijke manier zal plaatsvinden.

 Ook wordt verwacht dat dinsdag het ministerieel besluit tot sluiting van de hotels wordt bekendgemaakt.

 "De eilanden worden praktisch gesloten", en de aanvoer van goederen is verzekerd, heeft de president verklaard.

Deze maatregelen treden in werking zodra ze in de BOE worden gepubliceerd.

UPDATE:

• In het algemeen is elk type vlucht, commercieel of privé, met de Balearen vanaf een nationale luchthaven verboden.

 • Alle privévluchten, nationaal of internationaal, zijn ook verboden. Dit heeft dus gevolgen voor diensten als aerotaxis en jets.

 • Evenzo is het aanlanden van passagiers op schepen die lijndiensten verbinden met de eilanden, met uitzondering van vrachtwagenchauffeurs, verboden.

 • En toegang is ook verboden in alle havens met pleziervaart, zowel privé als verhuur, en vanaf elk punt van herkomst.

 - Dit zijn de algemene regels voor het sluiten van het luchtruim en de maritieme ruimte van de eilanden. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

 • Ten eerste bewoners die niet thuis zijn, kunnen terugkeren na een medische controle.

 • Ten tweede dat de luchtmobiliteit wordt gegarandeerd als gevolg van overmacht. We praten over zeer uitzonderlijke situaties, zoals het geval van uitgestelde medische behandelingen of essentieel werk.

 • En ten derde, vooral voor maritieme verbindingen, dat te allen tijde de bevoorrading van de eilanden worden garandeert.

 • De luchtvaartmaatschappijen kunnen maximaal een dagelijkse vlucht naar Palma uitvoeren vanuit Madrid, Barcelona en Valencia. Bij deze speciale vlucht moet ook de veiligheidsscheiding van passagiers tussen de passagiers worden gegarandeerd, met telkens een vermindering van hun capaciteit.

 • Evenzo zullen luchtvaartmaatschappijen die vanuit Barcelona en Madrid met Ibiza en Menorca vliegen, slechts één van deze speciale vluchten mogen uitvoeren.

 • En in het geval van verbindingen tussen eilanden, zal er slechts één dagelijkse vlucht per bedrijf in elke richting zijn, altijd met de capaciteitsbeperkingen die de veiligheid van de gezondheid garanderen.

 • In het geval van rederijen kan alleen de lijn tussen Ibiza en Formentera met passagiers varen, met drie verbindingen per dag in elke richting.

 - In alle gevallen moeten de passagiers van deze speciale vluchten de onvermijdelijke noodzaak rechtvaardigen om de reis of hun verblijf op de eilanden te maken.

 - En bovendien geeft het ministerie de regering van deze eilanden de bevoegdheid om gezondheidscontroles uit te voeren op alle aankomsten. Met een duidelijk doel: ervoor zorgen dat het virus zich niet met nieuwe brandhaarden verspreidt en de quarantaine van deze passagiers gegarandeerd wordt.