Ibiza Sonica, een station voor een miljoenen publiek

05 september 2013 Redactie 229

ibiza-sonicaNet buiten het dorpje San Rafael op Ibiza treffen het management van Ibiza Sonica, Ibiza's tweede radiotstation. De zender is zowel via het internet als in de ether te beluisteren.

In een nieuwbouwpand worden we vriendelijk ontvangen en we lopen meteen naar boven, naar de studio. Op de trap komen we en passant nog DJ Sneak tegen die er net een setje gedraaid had. Omdat onze redactie een beetje bekend is met de radiowereld hadden we een bepaald verwachtingspatroon. En we zaten er niet ver van vandaan. Vrijgevochten jongens die een extraverte instelling hebben (dat moet haast wel wil je radio maken) en een gezellige babbel. Zowel het management als de aanwezige technische medewerker stonden ons maar al te graag te woord en je kon meteen merken dat de mensen achter dit radiostation vakmensen waren, maar bovenal liefhebbers die van hun hobby hun vak hebben gemaakt.

Voor wat de techniek wordt er voor het internet gedeelte gebruik gemaakt van het in de internetradio bekende Shoutcast via een snelle ADSL verbinding om de streams te verzorgen. En aan luisteraars geen gebrek op internet want in de maand augustus haalde de teller het tot een bijna ongeloofwaardig getal van 12 miljoen luisteraars. Bovenaan de lijst staan de Spanjaarden, de meeste luisteraars worden getraceerd met een Spaans IP adres en verrassend genoeg gevolgd door de Duitsers. Daarnaast is het een wisselende combinatie op de derde plek bestaande uit Amerikanen en Zuid Amerikanen.

sonica

Vanaf het dak wordt de fm frequentie verstuurd om te zorgen dat je Ibiza Sonica ook in de ether kunt ontvangen om bijvoorbeeld in je auto te luisteren. Op 95.2 fm tref je de zender aan. Nadat de radiogolven de antenne op het gebouw verlaten hebben worden ze door een repeater midden op het eiland overgenomen die voor een rondstraling zorgt en daarmee is dan het grootste deel van het eiland gedekt voor de luisteraars. Voor het uitzenden maakt het radiostation gebruik van een krachtige 4Kw zender. De vergunning staat echter een maximaal vermogen van 2Kw toe. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het vermogen van de zender ingesteld tussen de 1000 en maximaal 2000 watt. Buiten het eiland is de zender bij goede weersomstandigheden ook te ontvangen, getuige een aantal luisteraars die vanuit Catalonië en zelfs een keer iemand uit Portugal.

Ibiza Sonica heeft een bijzondere reputatie daar waar het gaat over het ontvangen van grote dj's als gast in de studio. Maar al te graag bellen dj's als Sneak, Tenaglia en andere grootheden naar de studio als ze op het eiland zijn om er een setje te komen draaien. Daarnaast heeft het een enorme reputatie opgebouwd als het gaat om life streams. Menig groot evenement op het eiland kan rekenen op een bezoek van het team van Ibiza Sonica om vanuit de dj booth verslag te doen van bepaalde feesten. Niet vanuit een kille radio cabine net buiten de venue, maar met de microfoon in de booth. Voor dergelijke verslagen werd bijvoorbeeld Ushuaia, Space en Sands aangedaan. Voor in de laatste is de Sonica crew veel te vinden bij Carl Cox. Deze man doet op zijn beurt veel terug voor het station door het te promoten via zijn kanalen. Dit maakt de Engelsman ook meteen tot favoriet van de medewerkers.

Tijdens ons gezellig onderhoud kregen we ook nog eens te horen dat de locatie uitzendingen vanaf oktober ook vanuit Lima, Mexico en andere Zuid Amerikaanse landen plaats zullen gaan vinden. Denk daarbij aan aan life stream vanaf het festival Luz in Mexico bijvoorbeeld. De wereld lijkt hiermee te klein voor het zeer enthousiaste team.

Als we noteren dat Ibiza Sonica in een jaar tijd het aantal internet luisteraars wist te verdubbelen, dan weten we meteen dat dit nog wel eens een hele grote partij kan worden op de internet radio markt!

Ibiza Sonica luisteren kan door op deze link te klikken. En als je toch aan het klikken bent, like dan meteen even de Facebook pagina van deze fijne mensen. 175.000 anderen gingen je al voor.

[caption id="attachment_8115" align="alignnone" width="1024"]ibiza-sonica-studio De studio van Ibiza Sonica[/caption]