Ingezonden brief: Ibiza ervaringen van Johan

13 augustus 2013 Redactie 284

ingezonden-briefVanmorgen ontving onze redactie een zeer uitgebreid clubbing report van Johan Boone. Johan was voor het eerst op Ibiza en bezocht veel clubs en feesten gedurende zijn vakantie op het eiland. Zijn ervaringen heeft hij gedeeld met ons en nu dan ook met jullie.

"Clubbing op Ibiza"

2 Hollandse nuchtere boeren jongens,van 29 en 37, blanco over Ibiza, doch erg nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland. Vanuit diverse kanten hoorden we over het magische gevoel van Ibiza. Niet alleen de hippy-cultuur, of de mooie natuur, maar ook over de overal ter wereld bekende patyscene van Ibiza.
"Eindelijk was het zover. Voor de eerste keer gingen wij naar Ibiza. We hadden al zoveel overal die grote  party-tempels op Ibiza gehoord. Ik, Johan, al regelmatig op diverse plaatsen als DJ opgetreden, maar nog nooit op Ibiza geweest, was brandend nieuwsgierig. Nu waren we 2 weken op dit magische eiland en waren we erg benieuwd om die magische clubs te ontdekken.
Vol goede moed gingen we de eerste avond flaneren over de boulevard van San Antonio. We keken onze ogen uit. Niet van verwondering, maar eerder van verbazing. Een boulevard vol halfnaakte ordinaire Britten. Heren vol tatoos en vol van drank, dames met hele ieniemienie-korte-lip-lees-broekjes en uiteraard ook een literfles wodka in de hand. Met de Eden club en Es Paradis op loopafstand, voelden we ons hier niet op ons gemak. Daarentegen waren we ook erg verbaasd naar de ticketprijzen. 50 euro voor een entreekaart is een reguliere prijs wat wij zeer absurd vonden.  Viel ons plan in duigen om lekker te clubben op dit magische eiland?
De volgende avond besloten we naar Ibiza-stad te gaan. Hier troffen we een compleet ander publiek, gelukkig, met een zucht van verluchting, doken we de Virgenstreet in. Deze straat, net achter de haven staat bekend om zijn vele gaybars. Op aanraden van een vriend dronken we een glaasje op het terras van DADO-bar. De gastheer Dragan flaneert langs het terras, ontvangt iedereen hartelijk en maakt velen aan het lachen. Wij hadden een perfecte plaats op het terras en zagen de dagelijkse parades van alle clubs aan ons voorbij trekken. We hadden vernomen dat deze mensen in de parade entree armbandjes weggaven waardoor je veel korting kon krijgen op de entreeprijs.
Dit blijkt niet altijd zo te zijn, maar als je geluk hebt krijg je die korting.
Space wint"Space"
Toen we op het terras zaten, dachten we na  wat we die avond nu eens zouden gaan doen. Hier hoefden we niet lang over na te denken. De proppers deden goed hun werk en nodigden ons uit in Space, een van de grote clubs in Playa d'en Bossa. Die maandagavond was het Cafe Ole, een feest wat zowel onder het hetero- als onder het homopubliek erg bekend was. Roger Sanchez zou optreden die avond. Ik als DJ had al vaak van Space gehoord en ook zeker van de Roger Sanchez.  We besloten er heen te gaan, maar konden nog niet gelijk 'clubben'. De gastenlijst waar we op stonden was pas geldig vanaf 3 uur. Vol verbazing van dit late tijdstip, besloten we naar het strand te gaan om daar in slaap te vallen onder de sterrenhemel. Dan maar een dutje vooraf, wij zijn tenslotte ook geen 18 jaar meer.
Om 3 uur ging de wekker. We stapten in de auto en reden terug naar Space. Alsof we voor de Python in de Efteling in de rij stonden, sloten we ook hier aan in de lange wachtrij. Na een half uur stonden we binnen en keken we onze ogen uit. Ik als DJ had veel aandacht voor de muziekinstallatie en de lichten. Dit was uitmuntend. Zoiets had ik nog niet in veel clubs gezien. De bass dreunde in je borst en was zelfs voor een dove klant nog goed te voelen. Als je dag in dag uit in zo'n club zou werken zal die doofheid vanzelf wel komen,  dacht ik.
Geïnteresseerd liepen we door het publiek. De ene had nog wijdere pupillen dan de ander, al was een ieder voor zichzelf bezig en was er geen grimmige sfeer op te merken.
De muziek, een snelle zware melodieloze technobeat klonk door de zaal wat het publiek meenam naar een space-achtige "trip". Het viel ons op dat wij niet mee konden gaan in dit gevoel en bleven staan langs de kant en keken naar het extrinsieke publiek wat geen druppel dronk. Gelukkig trad om 4 uur Roger Sanchez op achter de draaitafels. Normaliter zou om deze tijd mijn laatste nummer klinken in de Nederlandse clubs maar hier begon het feest nu pas los te barsten. Het muziekgenre draaide om als een blad aan een boom en er ontstond een andere sfeer. Openminded, vrolijker en happy. Ook wij als anti-drugsfanaten kwamen in de flow en genoten met volle teugen. Wellicht waren wij ook weer een van de eersten die Space verlieten. Om 5 uur vonden wij het mooi geweest. We waren moe en wilden naar ons bedje toe. Stiekem klonk er een stemmetje in mijn suizende hoofd "Help , ik word oud"!
Conclusie; Space is een prachtige club met een enorm goede muziek en licht installatie. Ook de show is adembenemend met zijn special effects. Space heeft 2 zalen. De entreeprijs scheelt per avond, vanaf 40 euro tot special nights a 60-75 euro. Houd er rekening mee dat de drank erg duur is. 10 euro voor een flesje water, ong 14 euro voor een cola.
privilege-ibiza"Privilege"
Na een nachtrust wat eigenlijk dagrust was, kwamen we eind van de middag bij op het strand. De vraag of we die avond weer op stap zouden gaan, was nog niet langsgekomen, echter hadden we al gratis entreekaartjes van de Privilege te pakken. Deze club die in het Guinness book of Records staat als de grootste club ter wereld, wilden wij graag eens aan de binnenkant bekijken. Die avond, of laten we zeggen, nacht, gingen we 2 uur naar binnen. Wij samen met nog een tiental mensen waren de eersten die binnenkwamen. Vol verbazing keken we naar de muziek en lichtinstallatie en genoten van de flinke bries wind die binnen rondsuisde. De muziek stond hard maar niet enorm hard. Je kon jezelf nog horen denken, wat ook wel prettig is. Hoe later het werd, hoe drukker het werd. Ook de muziek ging steeds harder en bereikte het intense niveau waardoor je gedachten lam sloegen. Vol verwondering en enthousiasme gingen wij om 4 uur naar buiten. Uiteraard weer met suizende oren van het intense volume.
Conclusie; Privilege is een "must-see". De grote mainroom is met zijn zwembad en alle entourage erom heen prachtig om te zien. De avond dat wij Privilege bezochten, waren er 2 feesten aan de gang, zodat we niet de gehele club hebben kunnen zien. De 'vistaclub' was gereserveerd voor het andere feest. De drankprijzen zijn een beetje duurder dan in Space. Een flesje water ligt tussen de 10 a 13 euro. Ook de entree prijzen variëren enorm  per avond. De goedkopere avonden zijn ong. 30 euro en de dure avonden zoals Cream die erg populair zijn kosten 80 euro per ticket.
booom"Booom"
Elke avond liep er een promoteam van club Booom te paraderen op de stranden en door de straten van Ibiza. Van Booom had ik gelezen dat dit voormalige club Heaven en club Bomba was. Booom had zijn eerste seizoen en was dan ook pas open. Omdat we inmiddels wisten dat we niet te vroeg moesten komen in de clubs kwamen wij om 3 uur binnen. Via de promotieparade hadden we gratis vrijkaarten bemachtigd, zoals zovelen,  en hadden grote drukte verwacht. Dit viel enorm tegen. Ongeveer 30 mensen stonden binnen op de dansvloer hun heupen los te gooien.  Deze kleinere intiem ogende club bleek niet zo intiem te zijn. De helft van de club was gereserveerd voor de VIP's waar de "gewone Jan met de Pet" niet mocht komen.
Wat ons ook opviel is, dat er meer personeel dan gasten rondliep, die niet bepaald vriendelijk waren. Om 4 uur zagen we steeds meer mensen richting de bordjes 'Salida' lopen. Wij besloten dit later ook te doen. Met het gevoel behandeld te zijn als ' a piece of shit ' verlieten we deze toco. Voor ons was Booom niet Booom. We waren er over uit dat deze tent Booom zou doen als het elke avond zo zou zijn. Wellicht vanwege zijn hoge personeelskosten en te weinig klanten. Wij waren dan ook erg blij dat wij geen 40 euro moesten aftikken bij de kassa bij binnenkomst. Ik hoop voor Booom en hun personeel dat het op andere avonden drukker is.
conclusie; Booom oogt modern en niet-kolossaal. De club is voor de helft afgesloten voor VIPs. De VIPs mogen dan ook alles, zoals roken in de club. De gewone gast mag dit niet. Het personeel is uiterst onvriendelijk en het 'Ibiza-gevoel' verdween hier dan ook compleet. Ons gevoel hierbij : een overdreven straigtacting club. Als je als dame er goed uit ziet of een VIPtafel hebt gereserveerd zal je het ongetwijfeld goed hebben. De entree ligt zo rond de 40 a 50 euro per ticket. Drankjes vanaf 10 euro.
amnesia"Matinee at Amnesia"
Inmiddels waren we bijna 2 weken op Ibiza. Via via waren we op de gastenlijst voor "La Leche" in Amnesia gezet. Wederom waren we erg nieuwsgierig naar deze club, vanwege alle verhalen. Om 3 uur besloten we naar Amnesia te gaan waar de enorme drukte niet te overzien was. Vele portiers en beveiligers probeerden de duizenden mensen te begeleiden naar de juiste kassarij. Omdat wij op de gastenlijst stonden sloten wij aan bij de rij 'guestlist'. Dit leek ons het meest logische maar niets was minder waar. Wij moesten aansluiten bij de rij 'internettickets'.  Een complete chaos was gaande omdat iedereen verkeerd bleek te staan.  Na een half uur tot 3 kwartier in de rij waren we eindelijk binnen. We kwamen via de 2e zaal binnen maar hadden dit nog niet door. We zagen een drugsminded publiek wat meetripte op de zware melodieloze techno.
Na 10 minuten zeiden we tegen elkaar: " als dit het is zijn we met een half uur weer thuis".  Opeens ontdekten we een zijgang waar het behoorlik druk was. we besloten een kijkje te nemen en zagen toen pas dat er aan het eind van dat halletje een veel grotere zaal bleek te zijn. Dit was de mainroom waar La Leche plaatsvond. In deze zaal waar een paar duizend mensen in weggeduwd waren vonden de spectaculairste shows plaats. Wij wilden graag een rustiger plaatsje en na een kwartier lopen en dringen over 50 meter waren we aan het einde van de zaal. Wat een enorme drukte. We zochten de nooduitgangen voor het geval er iets zou gebeuren. Met zoveel mensen binnen leek het ons niet veilig in deze club. En dan te bedenken dat er buiten nog een par 100 man stonden om binnen te komen. Desondanks hebben we een topavond gehad. Deze keer hebben we het zelfs tot half 5 volgehouden, ook al waren we nog steeds de eersten die de club verlieten.
conclusie; Amnesia geeft het echte Ibiza-clubbing-gevoel, net als Space. De shows zijn spectaculair en de Matinee en La Troya feesten erg populair, vooral onder het homopubliek. Het publiek is echter zeer gemixt Hou er rekening mee dat deze populaire feesten 60 a 75 euro entree kosten. Drankprijzen kunnen per avond verschillend zijn, maar hou rekening met 10 a 16 euro per drankje (water/softdrink).

[caption id="attachment_6233" align="alignleft" width="150"]Ushuaia tower Ushuaia tower[/caption]

"Ushuaia-tower" 

Als hollanders zijn wij natuurlijk dol op alles wat gratis is. Zo ook gratis feestjes. Wij kregen een uitnodiging voor een feestje op het dakterras van het Ushuaia hotel. Op dit dakterras zijn regelmatig verschillende gratis feesten.
Het uitzicht is adembenemend. Je kijkt uit over Playa d'en Bossa en Ibiza-stad en uitzicht op het strand en de zee. De vliegtuigen vliegen over of je ze aan kan raken. Een prachtige sjieke locatie wat in trek is bij de mensen met geld. Zo ontmoetten we mensen die niet moeilijk doen voor een paar euro. Kamerprijzen in dit hotel liggen tussen de 1700 en 2300. Per nacht. Voor ons als simpele boer veel te duur, maar wel leuk om de rich en famous te zien en even het gevoel te hebben dat je er bij hoort.
De muziek was ieder keer dat we er kwamen erg loungy, een house beat van 'net niet'  De muziek van de echte Ushuaiaparty's kwam boven deze muziek uit, maar vanaf deze toren kun je prachtig neerkijken op de Ushuaiafeesten. We kregen een beetje het idee dat de gratis feestjes op de Ushuaia tower een promo zijn voor de echte Ushuaiafeesten. Er staat namelijk meer publiek aan de railing naar beneden te staren dan dat er oog is voor de DJ en de dansvloer. We vroegen ons ook af of de muziek nu hoofdzaak of bijzaak was voor de avonden?
Conclusie; Ushuaia-tower is een prachtige locatie, met uitzicht rondom. De overvliegende vliegtuigen is erg speciaal om te zien. Er is hier ook veel rich en famous people. De drankprijzen zijn erg duur en kunnen oplopen tot 22 euro per drankje. De feesten beginnen vroeg, zo vanaf 20 uur tot maximaal 00 uur. Lekker op tijd thuis, of tijd om verder te gaan naar het volgende feest. Entreeprijs is vaak gratis.
"WE party"
Deze party staat voornamelijk bekend als gayparty maar het publiek is gemixt.
Deze party word gegeven op diverse locaties. Dit keer was dit feest aan het zwembad van het Ushuaia-hotel. Het feest begint om 16:00 maar zou pas vanaf 18:00 druk zijn. Wij bemerkten dat het feest pas om 20:30 op gang kwam. Over de entreeprijzen is wat onduidelijkheid. Wij kregen gratis entree via een promotiearmbandje, zoals de meesten van het feestpubliek. De vraag of dit feest nu entree kost of dat iedereen een armbandje puur ter promotie ontvangt, is voor ons een raadsel.
"Bora Bora"
Voor mij  was dit de belangrijkste mustsee van Ibiza. Bora Bora bleek vaak mijn muziekstijl en smaak te draaien, vind op het strand plaats en heeft een openminded publiek, erg gemixt. Vanaf 17:00 wordt het wat drukker bij Bora Bora en er wordt hier gefeest tot 00 uur. Een feestje op Bora Bora maakte mijn Ibiza-feeling compleet. Entree is gratis en drankprijzen zijn vanaf 4 euro.
Zaterdag vindt er een themafeest plaats wat erg populair is. Ook dan is de entree gratis, mits je een promo-armbandje hebt.
"Drank en drugs"
Deze 2 elementen lijken bij de partyscene te horen. Door velen wordt de drank niet in de clubs gedronken maar op straat of op het strand. Bier en sterkere drank zijn niet te betalen in de clubs, tenzij je niet moeilijk doet over een paar euro. Dit lijken alle toeristen en locals te weten. De lege flessen drank zijn dan ook overal te vinden zeker wanneer men San Antonio of Playa d'en Bossa bezoekt.
Qua drugs blijken velen ook niet vies te zijn van een pilletje of een snuif. Als hollander, en vanuit de partyscene ben ik wel wat gewend, echter heb ik het nog nooit zo extreem ervaren als op Ibiza. Op vele plaatsen wordt open en bloot gesnoven. vanuit Nederland zijn we de overal ruikende wietlucht inmiddels wel gewend. Wel bemerk ik dat hier onder de meeste omstandigheden de sfeer vriendelijk en gemoedelijk blijft, echter begrijp ik aan de andere kant goed, dat er over Ibiza gesproken word als het 'Sodom en Gomorra'.
"Zien en gezien worden"
We ontdekten dat het ook hielp om te netwerken. Door regelmatig dezelfde bars of restaurants te bezoeken gaat personeel  je (her)kennen. Dit personeel bezitten regelmatig gastenlijsten waardoor je voor 20 euro of gratis bij clubs naar binnen kan. Wij waren verwend door via via kennissen op te doen en zo op gastenlijsten te komen. Wij als budgettravelers zijn niet te kieskeurig welk feest we afgaan en hebben daardoor nog niet 1 x entree betaalt. Dit lukt niet altijd voor de spectaculaire feesten tenzij je goed contact heb met een van de sponsoren van deze festijnen. En nogmaals, niet te vergeten, is een goed netwerk belangrijk.
Shoppen voor entreetickets loont. Er zijn overal ticketverkooppunten. Deze prijzen blijken vaak verschillend  te zijn van elkaar. Zo is 20 euro vaak makkelijk verdiend.
Zien en gezien worden gebeurt ook binnen de clubs. In elke club is er een VIP-gedeelte waar je een eigen tafel kan reserveren. Bij de ene club is dit gedeelte groter dan bij de ander en is dit gedeelte niet toegankelijk voor de gewone bezoeker. Diverse beroemdheden zijn aanwezig in de clubs, bijv. Paris Hilton.
Na deze ontdekkingstocht kan ik vertellen dat Ibiza inderdaad iets magisch heeft. Het is een geweldig eiland waar in de partyclubscene veel afspeelt, en waar de bezoeker de nieuwe trendsetter uithangt. Het is belangrijk en fijn om te weten dat je zelf beslist wat je betaalt om dit magische gevoel te ervaren. Voor ieder budget een aanrader!
Johan Boone