Jaime en het geheim van PH-

24 juni 2012 Redactie 265

ZwembadbehandelingHola! Vandaag ga ik jullie leren hoe je veel geld kunt besparen bij de behandeling van je zwembad. En besparen, dat doen jullie Holandeses graag weet ik ;-)

Eerst moet ik even iets uitleggen over PH.

Wat is pH-waarde?
pH-waarde is de balans van het alkalische en het zuurgehalte van het zwemwater. Dit wordt gemeten in maten van 1 tot 14, waarbij 7 theoretisch neutraal is. Voor een goede chloorwerking moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dat kan eenvoudig met de testset gecontroleerd worden. Wanneer de pH-waarde beneden de 7,2 is, moet er pH-plus toegevoegd worden (iets wat ik op ibiza nog nooit heb gedaan). Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, moet pH-minus toegevoegd worden.

Waarom is de pH-waarde zo belangrijk?
Wanneer de pH-waarde laag is (onder de 7,2), is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het onstabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater. Hierdoor worden drie belangrijke functies van het chloor (het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van de organische stoffen) niet meer goed vervuld. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, is het zwemwater te alkalisch. Dat veroorzaakt dat het chloor zich verbindt met andere stoffen in het zwemwater zoals ammoniak. Ook een te hoge pH-waarde kan tot oog- en huidirritatie leiden.

Waar zit de besparing?
Omdat veel zwembadbezitters, maar ook zogenaamde 'poolboys' gewoon standaard en zonder na te denken klakkeloos een aantal chloortabletten in de skimmers gooien, zit het met de chloorwaarde meestal wel goed. Vaak wat te hoog eigenlijk, maar iets te hoog is niet zo erg. Maar wie het bovenstaande heeft gelezen over PH waardes, weet nu dat het aanwezige chloor instabiel is bij een te hoge PH waarde. Het chloor lost veel sneller op, daarbij goed geholpen door de spetterende zon op Ibiza.
Wie dus zorgt dat de PH waarde in het zwembad net tegen de ondergrens aanblijft, die profiteert van langzaam oplossend chloor. En je zult versteld staan hoeveel langzamer je chloortabletten oplossen wanneer je PH met .1 lager is, echt waar.
De besparing zit hem in het enorme prijsverschil van PH- (verkrijgbaar in korrels of vloeibaar) en de chloortabletten. Op een gemiddeld zwembad van 10 x 4 meter spreek je al snel over een besparing van zo'n 40 tot 60 euro op een seizoen. Geld wat je anders gewoon in het water oplost.

Veel zwemplezier toegewenst, Jaime.