Jeff Mills en Derrick May op stoom

15 september 2014 Redactie 277

sankeys-5PLAYA DEN BOSSA - Een nachtje Sankeys met op het programma een evenement genaamd Tribal Sessions, dan verwacht je geen beukende Detroit Techno uit de speakers. Maar niets was minder waar want Sankeys wist twee Amerikaanse grootheden te boeken.

We reisden af naar Sankeys met een soort kriebels in ons buik, alsof we nog pubers waren die hun pop idolen gingen zien optreden. En dat vergelijk ging, behalve het puber gedeelte ook best wel op. Want in de wortels van de techno zoals techno moet zijn staan de namen van Jeff Mills en Derrick May diep gegraveerd, onuitwisbaar. Eigenlijk waren alle andere namen die op de aankondigingen stonden niet meer dan loze letters. Want er gingen twee helden draaien.

sankeys-3Toch wist Sankeys ons blij te verrassen met wat andere namen die de ondankbare taak hadden om het publiek op te warmen voor de helden zoals Jozef K. Hij wist een strakke pompende techno set neer te zetten die als één lange dampende en beukende trein door de benedenzaal van Sankeys denderde, zonder tussenstation.
En zonder enig oponthoud denderde de locomotief aan één stuk door toen Shlomi Aber het had overgenomen.

Dat deden deze mannen zo fijn, dat we haast vergaten om dat te doen waarvoor we kwamen naar Sankeys. Een klein stukje pakten we nog mee van Mr. G. voordat onze eerste held als een soort heilige de booth betrad.

sankeys-2

Tijd voor Jeff Mills. Nadat zijn wonderschone blonde assistente ons er op gewezen had dat we absoluut geen foto's mochten maken van de grootheid (why?), lieten we ons verrassen. Maar naar mate de set vorderde van Jeff, leek het er meer op alsof hij steeds met een opbouw bezig was. Wellicht hebben we te lang geen echte Detroit Techno meer gehoord, maar we konden niet wennen aan de van enig melodie verstokte monotone sound.

Toch was het een genot om achter de booth te spieken hoe deze kunstenaar driftig gebruik maakte van 4 cd spelers en zijn meegebrachte Roland TR-909 drummachine. Hij wisselde snel van tracks, maar dat was hem niet aan te zien. Volledig geconcentreerd beroerde hij de apparatuur, een zeer speciale sfeer creërend. sankeys-4

Mills eindige met een loop die hij liet draaien op zijn 909 als een soort intro voor de volgende knaller, Derrick May, die rond 5 uur in de booth verscheen. May pakte wat meer in de moderne techno stijl over en het publiek moest er duidelijk even aan wennen. Maar toch herkende je plaat na plaat de diepe Detroit sound. Lang hielden we het helaas niet meer vol want onze voeten waren stuk gedanst.

Sankeys heeft ons meermalen verrast dit seizoen en ook deze keer konden we echt niets vinden wat een onvoldoende zou moeten krijgen. Behalve dan de kater de volgende dag, maar dat was onze eigen schuld.

sankeys-5