Koninklijke familie heeft lak aan zeegras

10 november 2016 Redactie 244

abdulazizIBIZA - Terwijl de lokale overheid er werkelijk alles voor doet om het Posidonia (zeegras), dat op de werelderfgoed lijst staat, te beschermen lijkt de Saoedische koninklijke familie zich daar niets van aan te trekken. Het 147 meter lange megajacht 'Price Abdulaziz' ging vier dagen voor anker midden in het zeegrasveld en richtte onherstelbare schade aan.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Het megajacht 'Prince Abdulaziz ' met een lengte van 147 meter is eigendom van één van de leden van de Saoedische koninklijke familie. Het jacht bezoekt elk jaar Ibiza en lijkt steeds voor overlast te zorgen. Ook in de maand november nog. Het schip ligt nu vier dagen voor anker in het Posidonia veld voor de kust van Platja d'en Bossa. Het reusachtige anker sloopt het zeegras compleet en dit zal zich amper kunnen herstellen. Met deze stormachtige dagen is de schade zelfs nog wat erger omdat het anker over de zeebodem sleept.

De Watchers Marine Natural Park (nu buiten dienst omdat het seizoen is afgelopen) en activisten van de bescherming van de Posidonia velden en andere bronnen legden uit dat de 'Prince Abdulaziz' meestal in de middaguren vanuit de haven van Ibiza vertrekt naar de wateren voor de kust van Platja d'en Bossa, waar het schip dan tot in de nachtelijke uren verblijft. En behalve dat het zeegras gesloopt wordt, gaat het jacht ook nog eens voor anker op een verboden plek binnen de grenzen van een beschermd waternatuurpark.

Milieuactiviste Maria Jose Estarellas heeft een officiële klacht ingediend bij de Guardia Civil ingediend. Bovendien is er contact gezocht met de insulaire Minister van Milieu, Miguel Vericad en degenen die verantwoordelijk zijn voor het natuurpark. De houding van de kapitein en de eigenaar van het schip zijn onacceptabel maar niemand lijkt het lef te hebben om in te grijpen, zo lijkt het.

Andere jaren vertrok het schip uit de wateren van Ibiza in de maand oktober. Het is onduidelijk waarom het dit jaar langer blijft, of wellicht zelfs helemaal permanent blijft.
[/s2If]