Kunst aan de zuid west kust van Ibiza

23 augustus 2018 Redactie 675
Kunst aan de zuid west kust van Ibiza

In 2014 werd een verlaten stuk grond aan de zuidwestelijke kant van Ibiza getransformeerd tot thuisbasis voor één van de meest bijzondere kunstwerken van het eiland. Met uitzicht op de Es Vedra, heeft de Australische kunstenaar Andrew Rogers deze locatie uitgekozen voor zijn interessante ‘Ibiza Stonehedge’.

 

Het monument bestaat uit 13 gigantische kolommen,  die in een soort cirkel naar elkaar toe zijn geplaatst. Zoals de naam van het kunstwerk al zegt, lijken de palen inderdaad wel op hunebedden. De middelste kolom van het kunstwerk is het grootste en is wel meer dan 20 meter hoog, afgewerkt met een 23 karaat goud blad. 

Het leuke aan moderne kunst is natuurlijk dat iedereen zijn eigen interpretatie eraan kan geven. Maar Ibiza zou Ibiza niet zijn als er geen vreemde speculaties over het doel van het kunstwerk zouden zijn. Maar die zijn er natuurlijk, en dat komt mede doordat Ibiza Stonehedge zich zo dichtbij de Es Vedra bevindt. De Es Vedra is al jaren een plek waarover honderden mythes en legendes zijn, maar ook het hedendaagse hudebedden kunstwerk ontkomt er nu niet aan. Zo beweren sommige mensen dat Ibiza Stonehedge een soort signaal is of landingszone voor passerende ufo’s. Juist ja. 

Maar even los van de ufo’s en het doel van het kunstwerk, het Ibiza Stonehedge is zo indrukwekkend dat je jezelf eigenlijk tekort doet als je dit niet gaat bezoeken. Met het prachtige uitzicht is deze locatie sowieso de moeite waard. Dus, trek je hikeschoenen aan en neem je camera maar mee, en veel plezier!