Kwallen invasie

18 augustus 2016 Redactie 229

kwalIBIZA - Er is een ware kwallen invasie gaande aan de kusten van Spanje. En dan met name in Catalonië en op de Balearen. Onderzoekers ontkennen echter dat dit komt door de opwarming van de aarde, zoals sommige milieugroeperingen beweren.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

De invasie van kwallen naar de kusten van de Middellandse Zee in de afgelopen dagen heeft menig strandwacht er toe bewogen om de gele of rode vlag te hijsen op zijn strand. En dan met namebij Catalonië, de Balearen en Murcia. Mariene bioloog aan het Instituut voor Mariene Wetenschappen van de CSIC van Barcelona, Veronica Fuentes, ontkent dat de zomerse hitte of de opwarming van de aard de grote aanwezigheid van de dieren veroorzaakt. Zij beweert dat het louter het gevolg is van bepaalde zeestromingen of de wind. Toch zijn er deze zomer al 20 dagen geweest met extra waarschuwingen voor kwallen terwijl er dat in andere jaren soms maar twee waren.

Toch is ook een onderzoeker bij het Instituut voor Mariene Wetenschappen van Barcelona, Josep Maria Gili, van mening dat de hoeveelheid kwallen langs de kusten overeen komt met andere jaren en in elk geval is met de lijn "van de laatste tien jaar."

De gedane onderzoeken wijzen uit dat de hoeveelheid kwallen die de kust bereiken van invloed is op de voortplanting. Dieren die de kust bereiken planten zich lastiger voort waardoor er hoogstwaarschijnlijk volgend jaar minder kwallen zijn. Maar dat geldt niet voor alle soorten want de parelkwal is een kwal die altijd vlak onder de kust leeft. Deze kwallen zijn er altijd, maar worden door de mensen in de winter niet opgemerkt omdat er dan minder of niet gezwommen wordt.

Volgens de CSIC onderzoeker is het lastig om te onderzoeken waarom er op bepaalde momenten veel kwallen bij de kust waarneembaar zijn. Er zijn volgens Fuentes te veel onzekere factoren zoals de visserij op roofdieren, lozingen van afvalstoffen in zee, stromingen en temperaturen. Het Institute of Marine verzameld al sinds 1990 data over kwallen en gaat daar voorlopig nog wel mee door, maar een goed beeld over het gedrag en de routes van de dieren is er vooralsnog niet.

Als je wilt weten waar er momenteel kwal alarmen van toepassing zijn, dan kan je de volgende pagina bezoeken: medjelly.com.
[/s2If]