Laatste palm Vara de Rey

15 november 2014 Redactie 263

[caption id="attachment_16212" align="alignleft" width="300"]laatse-palm-vara-de-rey Foto: Diario de Ibiza[/caption]

IBIZA - De laatste palmboom op de Vara de Rey, het bekendste plein van Ibiza stad, heeft ook zijn meerdere moeten erkennen in de rode palmsnuitkever. De boom is gisteren afgezaagd.

Rode palmsnuitkevers zijn er niet meer voorlopig op de Vara de Rey, maar palmbomen ook niet meer. De dienst openbare werken heeft gisteren de laatste palmboom gezaagd die al een jaar was besmet. De kever komt voor in de "Palma Canaria" (Phoenix canariensis), maar verspreidt zich inmiddels ook naar andere soorten zoals de Datilíferas en Washingtonian. De rode palmsnuitkever heeft alleen de gemeentewerken er al toe gedwongen om in dit jaar al zo'n 700 bomen te elimineren tussen januari en september. In heel 2013 waren dat er nog 491. De plaag is inmiddels tot zo'n grote proportie uitgegroeid dat de overheid niet meer spreekt over het uitroeien van de kever, maar over controle en beperking van het beestje.

Hilarisch genoeg wisten de Canarisch eilanden, het land waar de palm van oorsprong vandaan komt, binnen drie jaar de palmsnuitkever volledig uit te roeien. Op die eilanden waren echter geen ingewikkelde vergunningen nodig om een boom te kappen en hoefden er van overheidswege geen cursussen gegeven te worden aan bestrijders die een dure licentie aan de overheid moesten betalen. Dit is op Ibiza wel aan de orde en het uiteindelijke resultaat is diep triest. Helaas berichten de andere media op Ibiza niet op deze manier over de kwestie en lijken ze er in te berusten dat een geldverslaafde overheid er kennelijk genoegen mee neemt dat de kever duizenden bomen op haar pad vernietigt.