Lachgas rukt op als goedkope drugs

26 augustus 2013 Redactie 251

ballonnetjeHet directoraat-generaal van Openbare Salut i consum is bezorgd over de snelle opkomst van lachgas als drugs op de eilanden. Het lachgas wordt uit patronen gehaald waarmee slagroom gemaakt kan worden.

De mensen bij het directoraat-generaal zijn van mening dat het gebruik van lachgas kan leiden tot ernstig en blijvend letsel. Waarop ze deze mening baseren is Ibizavandaag niet bekend. Het centrum spreekt: "Ballonnen lijken onschuldig, maar niets is minder waar. N2O, algemeen bekend als 'lachgas', is modieus geworden in sommige kustgebieden van de eilanden en wordt beschouwd als een probleem voor de volksgezondheid.
Het inhaleren van lachgas veroorzaakt irritatie van de ogen, neus en keel, waardoor hoesten en kortademigheid voorkomt bij gebruikers en het kan zelfs leiden tot verlies van het bewustzijn. Veel jonge mensen wenden zich tot de consumptie van 'lachgas' omdat het relatief goedkoop is. Een dosis kost tussen de 3 en 5 euro.

Het lachgas, N2O, zit in patronen die gebruikt worden om slagroom te maken. Hiervoor is een speciale bus nodig. Gebruikers laten de patroon leeglopen in de bus zonder slagroom en vervolgens wordt het gas overgeheveld van de bus naar een ballon. Vanuit de ballon wordt het gas geïnhaleerd in de longen en ervaart de gebruiker een kortstondige roes van ongeveer 2 minuten.

In Nederland wordt op deze manier al zeker tien jaar lachgas gebruikt en zijn er geen meldingen van schade aan de gezondheid bekend die voortkomen uit uitsluitend het gebruik van lachgas. Er zijn dan ook tientallen websites waar de slagroompatronen verkocht worden en er is zelfs een speciaal apparaat op de markt waarmee je goedkoop de patronen kunt legen in een ballon.

Op Ibiza treed de politie echter streng op tegen de handel in ballonnen en er zijn dan ook al diverse partijen met slagroompatronen in beslag genomen.

[caption id="attachment_7995" align="alignnone" width="476"]Lachgas in beslag genomen In beslag genomen handeltje lachgas patronen.[/caption]