Low budget op Ibiza

24 augustus 2015 Redactie 242

lowbudget-ibizaIBIZA – Ibiza heeft de naam dat het duur en onbetaalbaar is. Maar dat hoef natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Spanje staat bekend als een relatief goedkoop vakantieland en Ibiza is gewoon onderdeel van Spanje.

Om op Ibiza te komen hoef je niet veel geld meer uit te geven sinds de komst van de lowcost luchtvaartmaatschappijen. Zorg er voor dat je bijtijds boekt en kies voor flexibele dagen om te vliegen. De luchtvaartmaatschappijen weten dat zaterdag over het algemeen de wisseldag is van accommodaties, dus is het vliegen op die dag ook duurder gemaakt. Dit omzeil je door bijvoorbeeld op dinsdag te vliegen. Reken niet op last-minutes, want de meeste vliegtuigen zitten in het hoogseizoen barstensvol.

Je accommodatie kan goedkoper zijn dank je denkt. En daar hoef je niet meteen voor in een stoffige bed & breakfast te verblijven. Sommige villa’s worden voor zeer redelijke prijzen aangeboden bijvoorbeeld. Kijk dan niet naar de weekprijs, maar reken de prijs eens per persoon uit per nacht. Je zult dan zien dat als je met meer mensen een villa huurt, de prijs vaak lager ligt dan een overnachting in een hotel. Ook de combinatiereizen (vlucht + appartement) zijn vaak extra voordelig, zeker als je al vroeg boekt.

Op voedsel kan je eenvoudig besparen door zelf voor je eten te zorgen. De prijzen in de supermarkten voor lokale Spaanse producten zijn lager dan die in Nederlandse supermarkten. Wil je toch uit eten en niet teveel geld uitgeven, zorg dan dat je de stad uitgaat. Een klein stukje landinwaarts en de prijzen dalen al snel naar normaal of laag niveau.

Ibiza is onlosmakelijk verbonden met uitgaan. De tickets voor de grote feesten in de bekende clubs kunnen oplopen tot wel 80 euro per persoon en een drankje (zonder alcohol) kost je al snel 12 tot 15 euro. Als je overdag de grote stranden bezoekt zoals dat van Playa den Bossa, dan kom je vanzelf mensen tegen die je een polsbandje om willen doen wat recht geeft op flinke kortingen aan de deur. Soms mag je zelfs op vertoon van het polsbandje gratis naar binnen voor een bepaalde tijd. Deze bandjes liggen ook vaak bij de kassa’s van kledingwinkels. En natuurlijk volg je de Facebook pagina van Ibizavandaag op de voet, want daar worden zeer regelmatig gastenlijstplekken weggegeven.

Op Ibiza zijn de afstanden te groot om alles te voet af te leggen. Maar naar de stranden en naar de clubs rijden bussen. Voor 3 euro per ritje vervoeren zij je naar je locatie. Een scooter huren is leuk, maar bijna net zo duur als een auto huren. De taxi’s zijn wel stukken goedkoper dan in Nederland. Pas op dat de taxi geen snorder is (zonder taxibord), want dan is de kans groot dat je opgelicht wordt. Ook leuk en niet duur zijn de bootjes die je langs de kust van plaats naar plaats vervoeren. Deze meren aan in de havens van nagenoeg alle kustplaatsen.