Maffia en belastingontduiking op woonmarkt

31 mei 2016 Redactie 260

sprekers-illegale-verhuurIBIZA - Belastingontduiking, maffia en sociale uitsluiting, dat het belangrijkste probleem bij de huisvesting in Ibiza, dat is de conclusie van de eerste dag van een conferentie over dit onderwerp.

Eerste Technische Dag van Volkshuisvesting in Ibiza was een echte marathon van sprekers en deskundigen. De bijeenkomst duurde zes uur en werd gehouden in de plenaire zaal van de Consell. Daarbij werd eens te meer duidelijk dat het probleem van de huisvesting in Ibiza is omgeven door maffia en belastingontduiking en dat leidt onvermijdelijk tot sociale uitsluiting, niet alleen bij de armsten, maar ook van de middenklasse.

Bovendien heeft het congres duidelijk gemaakt dat het aantal daklozen op het eiland snel toeneemt en dat beïnvloedt het imago van het eiland als toeristische bestemming. De dag begon met een toespraak van president Vicent Torres, waarin hij de behoefte aan meer controle door de overheid benadrukte. Spreker Maite Barchín van de liefdadigheidsinstantie Caritas, benadrukte dat veel recente werknemers 80% van hun salaris moeten besteden aan huur, en dat is een situatie die het best kan worden omschreven als "onhoudbaar". Er zijn al gevallen bekend van mensen die wel op het eiland werken, maar geen slaapplek hebben en op kantoren slapen of in auto's. Iets wat uiteindelijk ook het toerisme zal gaan raken want werknemers zullen volgend seizoen niet terug willen keren om een baan te zoeken op Ibiza op deze manier.

De vertegenwoordiger van het platform van mensen die zijn getroffen door de verhuur, Pedro Gil, legde uit dat de vereniging inmiddels de illegale verhuur in kaart aan het brengen is. Wanneer er zekerheid is dat er illegaal aan toeristen verhuurd wordt, dan wordt het complete verhaal bij de Consell en de belastingdienst aangeleverd. Pedro weet net zoals de overheid dat het overgrote deel eenvoudig is op te sporen via portals zoals TripAdvisor, HomeAway en Airbnb. Op de website van VRBO alleen al staan 1200 appartementen die als toeristische locatie worden aangeboden door particulieren; iets wat bij de wet is verboden op de Balearen. Door zich te verdiepen in de profielen ontdekten ze dat 18% eigenaren zijn en de rest zijn "home manager, of agent".
Er wordt uitgelegd dat van de 5.400 appartementen waarmee voor de lancering van de campagne van de Consell werd geadverteerd en nog steeds 5.281 online staan. "De belangrijkste factoren zijn het het zich niet laten intimideren door de campagne van de Consell, omdat ze opereren vanuit het buitenland" voegde hij eraan toe. Het meest actief zijn de adverteerders in de gebieden Platja d'en Bossa, ses Figueretes, en nog steeds Patio Blanco en Boas Ibiza en White Angel.

Een ander probleem is de toename van het aantal maffia, die zich voornamelijk bezighouden met de verhuur van villa's op het eiland.  Die gebruiken de villaverhuur om crimineel geld wit te wassen door huizen voor een heel jaar te huren van de eigenaren, om die vervolgens weer onder te verhuren aan toeristen. De Guardia Civil, die momenteel een aantal van dergelijke zaken onderzoekt, benadrukte op de conferentie nog maar eens dat het altijd de eigenaar is die aansprakelijk is voor zijn bezit. Hoeveel onderzoeken er  gaande zijn wilde de Guardia niet kwijt, maar er werd gesproken over een "aanzienlijk aantal".