Monsanto wist van kankerverwekker

24 april 2015 Redactie 229

roundupIBIZA - Het bedrijf Monstano wist al 35 jaar dat hun onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend is. Dit blijkt uit stukken die zijn opgediept uit het archief van de Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA.

Monsanto wist al in 1981 wist dat glyfosaat, een product dat op de markt wordt gebracht als Roundup, kankerverwekkend is voor dieren. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie stelde onlangs vast dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) maakte bovendien in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend.

Monsanto is het (natuurlijk) oneens met het besluit van het IARC. Maar in de periode 1978-1986 hebben laboratoria zoals Biodynamics Inc voor Monsanto experimenten uitgevoerd, waaruit toen al bleek dat nieren van ratten en muizen ernstig werden aangetast door glyfosaat en dat het middel kankerverwekkend was, zo blijkt uit memo’s die door de EPA zijn verstuurd. In 1981 waren Monsanto, Biodynamics Inc en de EPA volledig op de hoogte van de carcinogene werking van glyfosaat bij zoogdieren. Dit maakt het het bedrijf er natuurlijk niet betrouwbaarder op.

Dr. Brian John van GM-Free Cymru spreekt van een schandaal. “De EPA was bezorgd over de uitkomsten van de eerste onderzoeken, waarna Monsanto de data manipuleerde en de EPA het gebruik van glyfosaat als veilig aanmerkte. De studies zijn nooit openbaar gemaakt omdat ze onder het handelsgeheim vallen,” zei hij. “Als de EPA deze vorm van wetenschappelijk wangedrag niet door de vingers zou hebben gezien, was glyfosaat nooit op de markt zijn gekomen.”

Roundup is een veel toegepaste onkuidverdelger op Ibiza, wat gewoon bij ieder tuincentrum te krijgen is in kleine verpakkingen, maar doe-het-zelf zaken zoals de Brico verkoopt het kankerverwekkende gif in jerrycans van 5 liter.

Monsanto ontwikkelt genetisch gemanipuleerde gewassen waarvan zij het patent bezitten die resistent zijn tegen hun eigen middel Roundup.

Van het bestrijdingsmiddel Roundup kun je kanker krijgen. Dat stelde de wereldgezondheidsorganisatie WHO vorige week vast. Een lobbyist van producent Monsanto beweerde tegenover een Franse tv-ploeg dat daar niets van klopt. "Je kunt er een hele liter van drinken en je krijgt er niks van." Dan biedt de interviewer hem aan een paar slokken te nemen...

 

Bron: qnews