Moorden we een paradijselijk eiland?

26 november 2019 Redactie 1669
Moorden we een paradijselijk eiland?

DJ's en wereldberoemde clubs halen vaak de krantenkoppen over Ibiza. Maar met elk seizoen dat voorbijgaat, komt er meer druk op de duurzaamheid van het eiland. Zo wordt de documentaire Are we killing a paradise island? gepresenteerd, geproduceerd door het belangrijkste zender van het Verenigd Koninkrijk, de BBC.

In het stuk onderzoekt de BBC het verborgen gezicht van het paradijs: vervuiling, toeristische druk en de vernietiging van het milieu en vraagt zich af: hoe lang zal het eiland dit nog kunnen weerstaan?

Journalist Amber Haque voert de documentaire uit waarin opvallende gegevens over de toeristische druk van Ibiza opvallen, waaronder het feit dat "er in de zomer 25 toeristen per inwoner zijn, een cijfer dat van Ibiza de tweede bestemming ter wereld maakt met meer toeristische druk.

De journalist is ook geïnteresseerd in het belang van Posidonia en de agressie van boten. Daarnaast gaat de documentaire in op mogelijke oplossingen en duurzamere manieren om te profiteren van het toerisme, zoals in het geval van een toeristisch botenbedrijf dat met schone energie werkt.

Het stuk spreekt ook over de vermindering van de openingstijden van het uitgaansleven in Sant Antoni, een maatregel die, zeggen ze, het leven van de bewoners heeft verbeterd, maar niet van nachtarbeiders, die klagen dat het hun inkomen vermindert.

De volledige documentaire is al uitgezonden en is nu te zien op het online kanaal van de BBC, maar alleen in het Verenigd Koninkrijk.