Muziekindustrie: 6 miljard

21 mei 2015 Redactie 239

[caption id="attachment_18859" align="alignleft" width="300"]calvin-harris-armani Calvin Harris in een Emporio Armani advertentie campagne.[/caption]

IBIZA - Ibiza International Music Summit begon gisteren met het jaarlijks financieel verslag waarin naar voren kwam dat de branche van elektronische muziek vorig jaar 6 miljard dollar omzette.

En dat bedrag is dus gestegen met een dikke 12 procent. Toch staat de stijging niet in verhouding tot die van het jaar ervoor toen er 37% geplust werd. De elektronische muziek is nu derde in de lijst en moet alleen pop/rock en rap voor laten gaan, zo vertelt het IMS.

Een groot deel van de buit viel uiteindelijk in de handen van de superster dj Calvin Harris die vorig jaar $ 66.000.000 wist te cashen, gevolgd door David Guetta ($ 30.000.000), Avicii en Tiesto (beide $ 28.000.000). De celebrity-status van de DJ's van vandaag betekent dat ze een groot percentage van hun inkomsten kunnen genereren door middel van reclame deals met grote internationale bedrijven zoals Volvo, Mumm en Emporio Armani. Geen wonder dat de heren dj's alles op alles zetten om een plek te veroveren op het podium waar de hele wereld naar kijkt, Ibiza.

Ibiza is een mekka voor elektronische muziek liefhebbers in de zomer met zeven van 's werelds top 100 clubs op het eiland. Spanje staat wereldwijd als derde leverancier te boek voor de levering van clubs op deze lijst (10), achter de Verenigde Staten (18) en het Verenigd Koninkrijk (16). Gekeken naar kleinere gebieden of steden dan staat Ibiza bovenaan, gevolgd door Las Vegas tweede (6) en Londen (5).

Bron: Ibiza2day.com