Naar Ibiza verhuizen [1]

13 juli 2012 Redactie 205

Ibiza, land van je dromen?Wat is er nou leuker om tegen je vrienden en familie te zeggen: 'wij gaan naar Ibiza verhuizen'?

Wie Ibiza zegt, denkt aan stappen, zon, zee, strand, lekker eten, (gezellige) drukte. Ik ga proberen om wat figuurlijke beren op de weg te zetten zodat je je verhuizing óf beter overweegt, óf er wellicht geheel vanaf ziet.

HUREN OF KOPEN
Als je naar Ibiza wilt verhuizen is het natuurlijk het belangrijkste dat je er een onderkomen hebt. Slapen op het station lijkt geen optie; er zijn geen stations...
Wanneer je vermogend genoeg bent om te kopen, dan is het in deze tijden van crisis wellicht de juiste tijd. Welliswaar iets vertraagd ten opzichte van de  rest van Europa, zijn ook de huizenprijzen op Ibiza de laatste paar jaar flink in prijs gezakt. En ook hier is het aanbod vele malen hoger dan de vraag, dus zoek maar uit.
Wil je liever iets huren, dan zal dat wat lastiger worden. Het zon- zee- en strand gevoel verdwijnt namelijk al snel als je voor een acceptabele prijs iets wilt huren. Je komt dan al snel uit bij een appartement in Ibiza stad, Eularia of San Antonio. De betaalbare appartementen hebben zelden zeezicht en je buren zijn lawaaierige Spanjaarden.
Die leuke villa of dat oude boerderijtje is natuurlijk iets wat al 1000x is bedacht door immigranten. De prijzen van villa's zijn door de populariteit gedurende het toeristenseizoen flink hoog.

INKOMSTEN
Op parasieten zit de Spaanse overheid niet te wachten; je zult dus inkomsten moeten genereren om in je bestaan te voorzien. De werkloosheid is erg hoog op Ibiza, het eiland genereert 91% van haar inkomsten direct uit de toeristenindustrie en 7% ook nog eens indirect. De slechts resterende 2% komt uit andere bronnen. Een baan zoeken lukt wellicht nog wel in de zomer want dan bevolken zo'n 7 miljoen toeristen ons populaire eiland. Maar in de wintermaanden is het kommer en kwel.
Velen die hier op Ibiza komen wonen beginnen om deze reden een eigen bedrijf(je).
Bedenk wel voor je een bedrijf begint op Ibiza dat het meeste allemaal al eens is uitgevonden hier. Bed & breakfast, zwembad onderhoud, op villa's passen, mensen afhalen van de luchthaven, bemiddeling in zomerverhuur, ...

later gaan we in op andere aspecten over emigreren naar Ibiza