Nederlander op voorwaarden vrij

18 juli 2016 Redactie 234
verdachten-transportIBIZA - De rechter van het Audiencia Nacional, Santiago Pedraz, heeft zaterdag de voorlopige hechtenis verlengd van twee leden van de criminele organisatie die vorige week werd opgerold. Onder de leden bevond zich ook een Nederlander; die is op voorwaarden vrijgelaten.
De leden van de organisatie zijn vorige week aangehouden op verdenking van afpersing, bedreiging en witwassen. Het is niet precies duidelijk welke rol ieder individueel lid van de organisatie speelde. Wel is bekend dat de hechtenis van de Fransman Pierre Konrad Dadak en de uit Oekraïne afkomstige Kateryna Dirigina door de rechter is verlengd. Het tweetal zal worden verplaatst naar een gevangenis in Madrid op het vaste land. Justitie meldt dat de verplaatsing noodzakelijk is om te voorkomen dat er bewijsmateriaal verduisterd wordt en uit angst voor ontsnapping.
Europress weet bovendien te melden dat er besloten is om andere verdachten op borgtocht in vrijheid te stellen en daaraan bovendien voorwaarden te verbinden. Deze personen moeten zich iedere maand tussen de 1e en de 5e melden bij de rechtbank. Het gaat in dit geval om Salomon Lampie (Nederland), Roman Romanik en Piotr Banasik (Polen). De paspoorten van deze personen zijn ingenomen. Banasik, Romanik en Lampie worden verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie, afpersing, omkoping en bedreiging. Banasik wordt bovendien verdacht van witwassen.