Netwerk van prostitutie praktijken ontmanteld bij Platja d'en Bossa

21 januari 2019 Redactie 879
Netwerk van prostitutie praktijken ontmanteld bij Platja d'en Bossa

Agenten van de Nationale Politie hebben een netwerk ontmanteld dat 1500 euro in rekening heeft gebracht voor een "plaats" om prostitutie te praktiseren in een gebied van Platja d'en Bossa op Ibiza. De operatie maakt deel uit van het nationale politieplan tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting, zo meldt de politie in een persbericht. Dankzij het onderzoek is een slachtoffer van mensenhandel vrijgelaten en zijn vijf mensen gearresteerd, van wie er twee zonder borgtocht zijn opgesloten.12 gedwongen vrouwen
Het onderzoek begon afgelopen zomer nadat de agenten een klacht hadden ontvangen van een vrouw die deed alsof ze vrijuit prostitutie in Ibiza had. Tijdens deze hoorzitting legde hij uit dat een andere vrouw, van Nigeriaanse afkomst, belast was met het controleren van de uitoefening van prostitutie op de openbare weg van een gebied op het eiland - specifiek een deel van Platja d'en Bossa - en daarvoor eiste ze de betaling van 1500 euro. Na deze informatie probeerden de agenten de feiten te verifiëren en te onderzoeken of er vrouwen in een vergelijkbare situatie waren. Met de eerste vragen konden ze de versie bevestigen dat een van de meest invloedrijke gebieden op Ibiza voor de uitoefening van prostitutie absoluut werd gecontroleerd en gereguleerd door de criminele organisatie. Dit netwerk dwong de vrouwen die vrijuit de prisma in dat gebied wilden uitoefenen, hen dwingend om het bedrag van 1.500 euro te betalen. Later vonden de agenten een huis, geleid door een koppel dat bestond uit een Nigeriaanse vrouw en een Spaanse staatsburger, waarin meer dan 12 vrouwen samen woonden, onder wie een vertrouwde manager van de organisatie die zich bezighield met directe controle zowel van de woonplaats als van de oefening de prostitutie van de jonge vrouwen. Toegevoegd aan het bovengenoemde quotum van 1500 euro, moesten de slachtoffers ook de uitgaven betalen van de woonplaats waar zij woonden. Uit geavanceerd onderzoek is gebleken dat deze vrouw ook op haar controle heeft gehad, op de bovengenoemde verdieping en in samenspanning met haar partner, een slachtoffer van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting. Deze jonge vrouw werd in Nigeria gevangengenomen door de broer van de manager die, door een sentimentele relatie met haar te simuleren - een methode van de geliefde jongen - het slachtoffer ervan overtuigde de reis naar ons land te ondernemen. In 2015 begon de vrouw de route over land van Nigeria naar Libië en stak vervolgens over zee over naar Italië. Eenmaal in Italië vroeg hij asiel aan, opgeleid door leden van de organisatie, met de bedoeling zich te kunnen verplaatsen op het Schengengrondgebied en zo zijn uitzetting te voorkomen vanwege zijn onregelmatige administratieve situatie. Toen hij de documentatie bekwam, reisde hij naar de stad Fuenlabrada in Madrid, waar hij zijn madame ontmoette, met wie hij samenwoonde met haar sentimentele partner. In die periode werd ze op de hoogte gebracht van de werkelijke reden van haar reis en van de schuld die ze had opgelopen voor de onregelmatige reis en die 35.000 euro bedroeg, waarvoor ze gedwongen zou worden om prostitutie in een industrieterrein uit te oefenen totdat ze het had afbetaald. Toen de zomer arriveerde, werd deze persoon overgebracht naar Ibiza om prostitutie te bedrijven met zijn madame en andere Nigeriaanse vrouwen met wie hij de door het paar gerunde verblijfplaats deelde.

 


Twee gedetineerden op Ibiza
In deze operatie tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting zijn vijf mensen gearresteerd - twee in Madrid, een in het Penitentiary Center Alcalá Meco en nog twee op Ibiza. Het nationale politieplan tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting is in april 2013 goedgekeurd en er is ook een referentie-eenheid in het leven geroepen, de Centrale Brigade tegen mensenhandel, verbonden aan het Algemeen Commissariaat van Immigratie en grenzen van de nationale politie. Het plan omvat een breed scala aan acties van verschillende aard: van preventieve acties, via ondersteunende maatregelen, structurele en controlemaatregelen, alsook operationele maatregelen. Met de uitvoering van dit plan heeft de Nationale Politie de telefoonlijn; 900 10 50 90 en de mail; [email protected] geactiveerd om de samenwerking tussen burgers en het anoniem en vertrouwelijk melden van dit soort misdrijven te vergemakkelijken. Via deze kanalen, met betrekking tot de communicatie ontvangen gedurende het jaar 2018, is het totale aantal 2.176, waarvan er in totaal 382 operationele bestanden zijn gemaakt, die met betrekking tot 2017 met 33% toenemen op totale communicatie. Sinds de implementatie van het Plan in 2013 en tot 2018 zijn er in totaal 9.918 berichten via de telefoon en post geactiveerd voor de klacht; een totaal van 2.356 politieoperaties zijn uitgevoerd; 5.814 mensen zijn gearresteerd en 2.419 slachtoffers van mensenhandel zijn geïdentificeerd.

 

 

 

DiariodeIbiza (2019, 20 januari)