Nieuwe wet aangenomen

12 juli 2015 Redactie 241

nieuwe wetMADRID - Het Spaanse parlement heeft een wijziging aangenomen in de 'Ley de Montes', waarmee de bestemming van verbrande grond gewijzigd mag worden.

De aanname leverde felle kritiek op van de oppositiepartijen Izquierda Unida en PSOE omdat ze vrezen dat met deze wetswijziging de speculatie op grond toe zal nemen. Bovendien kan het opzettelijk aangestoken bosbranden in de hand werken omdat mensen hopen daarmee uiteindelijk bouwvergunningen te kunnen krijgen op grond waar dat eerder niet mogelijk was.

Volgens de PP is de kritiek van de oppositie 'misleidend' omdat ook in de nieuwe wetswijziging staat dat er gedurende 30 jaar lang niet op verbrande grond gebouwd mag worden. Als het gaat om bosgebied dan moet de autonome regio waarin het gebied zich bevindt er voor zorg dragen dat er minimaal eenzelfde hoeveelheid bos terug wordt geplant in die regio, dus dat mag dan ook op een andere plek.

Intussen gaat de droogte in Spanje haar tol eisen. Ibiza blijft nog redelijk gespaard maar momenteel woeden er bosbranden in vijf Spaanse provincies: Castellón, Granada, Huesca, Guadalajara en Jaén,