Olijfbomenpest dreigt

27 mei 2015 Redactie 233

[caption id="attachment_19004" align="alignleft" width="300"]olijfboompest xylella-fastidiosa De met dexylella fastidiosa besmette bomen.[/caption]

videoIBIZA - De ramp van de rode palmsnuitkevers is nog lang niet over en toch ligt het volgende probleem al op de loer; de olijfbomenpest. Er woekert een bacterie.

De Spaanse agrarische sector maakt zich grote zorgen over de bacterie, die de naam Xylella Fastidiosa draagt. De bacterie slaat al op grote schaal toe in Italië en het lijkt slechts een kwestie van tijd tot de eerste olijfbomen in Spanje besmet raken, zegt Inspanje.nl.

Blanca Landa is onderzoeker bij het Instituut voor duurzame landbouw verbonden aan het CSIC en spreekt al van 'olijf-ebola'. Er is niet eerder sprake geweest van een bacterie die op dergelijke schaal woekert. Italiaanse landbouwers die hun olijfbomen koesterden, zien hun bomen onherstelbaar beschadigd door de bacterie. In nauwelijks één jaar tijd zijn hele boomgaarden in de zuid Italiaanse provincie Apulië verdwenen.

Bomen die zijn besmet met de bacterie kunnen niet meer gered worden en moeten met wortel en al verwijderd worden. De bacterie slaat ook toe in Oleanders en citrusbomen.  Verspreider van de olijfbomenpest is onder andere de boomkrekel, maar er zijn nog 12 andere insecten die de ziekte kunnen verspreiden. De bestrijding moet gericht zijn op het vernielen van deze ziekteverspreiders en het zo snel mogelijk vernietigen van besmette bomen, iets waaraan het al jaren schort op Ibiza daar waar we spreken over de rode palmsnuitkever. Door de bureaucratie blijven met de kever besmette bomen soms wel jarenlang staan.

[video type="youtube" id="1dikTB7OiIM" width="500" height="300" /]